Dobeš chce pomoci plzeňským právům a prodloužit jim akreditaci

08.03.2012 9:12

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce plzeňským právům prodloužit akreditaci magisterského programu o čtyři roky. Chce se tak postavit rozhodnutí akreditační komise. Informují o tom Lidové noviny.

Dobeš chce pomoci plzeňským právům a prodloužit jim akreditaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Komise na začátku února rozhodla, že plzeňská právnická fakulta přijde o akreditaci. Ministr školství má při odebrání akreditace poslední slovo. Komise ovšem tvrdí, že to neplatí v tomto případě. Dobeš si proto nechal vypracovat několik právních analýz.

Komise prodloužila právnické fakultě akreditaci. Tím poskytla kličku pro záchranu školy

Mezitím komise dostala pokyn, aby vypracovala nové stanovisko k plzeňským právům. „Ministerstvo nám před týdnem přímo uložilo, ať znovu projednáme tuto otázku,“ řekla LN šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Komise se měla vyjádřit ke stanovisku plzeňských práv, které poskytly důkazy, že vytýkané věci jako špatné personální zabezpečení či nedostatek vědeckých grantů nejsou opodstatněné. Ministerstvo komisi dále požádalo, aby vyřešila rozpor, kdy bylo rozhodnuto o konci školy, zatímco došlo k prodloužení stávající akreditace.

Akreditace školy měla vypršet letos v červenci, ta požádala proto o prodloužení. Komise povolila, aby se licence prodloužila o tři měsíce do října, kdy končí akademický rok. „Z hlediska otázky udělit, nebo neudělit jsme jednoznačně řekli, že neudělit,“ vysvětlila LN Dvořáková. Prodloužení mělo posloužit k tomu, aby škola rozhodla, co se stane s jejími studenty.

Dobeš může prodloužit akreditaci na další čtyři roky

Toho ovšem využili právníci školy, kteří zanalyzovali školský zákon. Pokud má škola oficiálně prodlouženou akreditaci, byť jen o tři měsíce, je v pravomoci ministra školství prodloužit ji na delší dobu. Plzeňská práva budou usilovat o čtyři nebo pět let. Podle informací Lidových novin má Dobeš v úmyslu školu podpořit.

Komise ale mezitím rozhodla, že akreditaci neprodlouží ani o den. Ministr přesto může nechat komisi přepracovat verdikt. „Nevznikl natolik závažný důvod, aby se škola musela ze dne na den zavřít. Není to neprosperující trafika, jde tu o 1800 studentů,“ řekl ČTK Michal Volf, jeden z koordinátorů studentských aktivit proti rozhodnutí komise.

Komise se podle LN hodlá proti ministrovi bránit. Požádá prý o přezkum Dobešova rozhodnutí u nejvyššího státního zástupce. Dobeš už několikrát proti rozhodnutí komise vystoupil. Odmítl například potvrdit omezení akreditace na Univerzitě J. A. Komenského.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …