Dovedou se politici obětovat pro zemi? ptá se Duka

30.09.2012 10:15

Kníže Václav miloval svou zem a ve vládě viděl především službu. Dnes je ale vládnutí ovlivňováno mocenskými zájmy a starosti lidí jsou odsouvány stranou. Zapomíná se také na odbornou diskusi, bez které nelze řešit některé zásadní otázky. Prohlásil to kardinál Dominik Duka ve svém zamyšlení na Radiožurnálu.

Dovedou se politici obětovat pro zemi? ptá se Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Svatého Václava zná v České republice každý. Je to patron našich zemí a byl to skutečný panovník, který se vymykal tehdejším představám. „Nejen proto, že byl světec, ale pro svůj přístup k panování, který ve vládě viděl především služby i těm nejubožejším a nejodstrkovanějším,“ uvedl Duka na Radiožurnálu.

Duka ve své glose připomněl, že svatý Václav miloval svou zem a sloužil jí spravedlivým vládnutím. Jeho počínání bylo postaveno na hlubokých křesťanských základech.

Dokážou se politici obětovat zemi podobně jako svatý Václav?

Dnes je zájem skupin a stran nadřazován starosti o zemi a její problémy. Lidé se ptají, zda se politika až příliš nezabývá mocenským či stranickým otázkám a nekonečným debatám, díky kterým nezbývá čas na odbornou diskusi. Bez ní podle Duky nelze řešit zásadní otázky přítomnosti a budoucnosti.

„Není ona nespokojenost veřejnosti také popouzena z těchto důvodů? Dovolil jsem si jen připomenout, co často slýchám na svých cestách křížem krážem zemí svatého Václava,“ řekl Duka v Českém rozhlase. Lidé prý čekají, že politici budou zemi milovat a dokážou jí přinést oběť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…