Drábkův Šiška skončí v úterý před soudem

05.04.2014 13:58

Pražský městský soud začne v úterý projednávat kauzu bývalého náměstka na Ministerstvu práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a exředitele tamního odboru informatiky Milana Hojera. Obžaloba je viní z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti se zakázkou pro společnost OKsystem.

Drábkův Šiška skončí v úterý před soudem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Šiška s Hojerem podle obžaloby nabídli firmě OKsystem přidělení uměle nadhodnocené veřejné zakázky za zhruba 100 milionů korun výměnou za to, že stáhne stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost si u antimonopolního úřadu údajně stěžovala na to, že ministerstvo postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a Ministerstvem vnitra.

Jednání Šišky a Hojera s firmou si nahrála policie

OKSystem pro Ministerstvo práce a sociálních věcí dlouhodobě zajišťoval informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti za stovky milionů ročně. Podle dřívějších informací deníku MF Dnes pak Šiška firmu „odstavil" od zakázky na reformování počítačových systémů na vyplácení dávek, když se bez výběrového řízení dohodl s jinými dodavateli. Následné jednání Šišky a Hojera s firmou OKSystem si podle deníku nahrála policie.

Protikorupční policisté původně vinili Šišku a Hojera pouze z podplacení, státní zastupitelství ale v průběhu vyšetřování rozšířilo jejich stíhání také o zneužití pravomoci. Dvojici tak nyní v případě prokázání viny hrozí až dvanáctileté vězení místo původního šestiletého.

Soud vzal Šišku v říjnu 2012 do vazby. Označil jej tehdy za organizátora trestné činnosti a Hojera, kterého ponechal na svobodě, za Šiškovu „prodlouženou ruku". Šišku do vazby umístil proto, aby nemohl ovlivňovat svědky. Po několika týdnech, kdy se potřební svědci podrobili výslechu, ho propustil. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) svůj odchod z vlády.

Náměstek Šiška obviněn z korupce i v dalších kauzách

Drábkův někdejší první náměstek Šiška čelí obvinění z korupce i v dalších kauzách, které spojuje jeho působení na ministerstvu. První souvisí se zmíněnou dohodou s několika firmami o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. V druhém případě se prý Šiška pokusil nezákonně přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM.

Hojer novinářům už dříve řekl, že s obviněním nesouhlasí. Prý pouze plnil svou práci a neměl vliv na zadávání veřejných zakázek. Je přesvědčen i o nevině Šišky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…