Já nejsem Nečas a Babiš není Kalousek, ujišťoval Sobotka

05.04.2014 13:35

Premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní deník Právo rozebral aktuální rozbroje ve vládní koalici mezi ČSSD a ANO. Podle jeho názoru se vyřeší, pokud bude na jedné straně naplněna koaliční dohoda a na druhé straně si ministr financí Andrej Babiš (ANO) spočítá, co je výhodnější. Předseda vlády také jasně odmítl, že by Babišovi ustupoval podobně jako premiér Petr Nečas ustupoval svému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Já nejsem Nečas a Babiš není Kalousek, ujišťoval Sobotka
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

ČSSD, ANO i KDU-ČSL si byly vědomy, že vstupují do poměrně nesourodé vládní koalice, ve které se dříve či později projeví vládní rozpory. Podle svých slov si toho byl vědom i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jiná varianta stabilní vlády ale neexistovala. A jen stabilní vláda dokáže prosadit potřebné změny.

Nenecháme si vzít svůj program, ujišťuje Sobotka

Předseda této vlády však důrazně odmítá srovnání se svým předchůdcem Petrem Nečasem (ODS) a exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). ČSSD má prý vlastní program a z něj prosadí maximum možného. O tom má svědčit i důraz na navýšení plateb za státní pojištěnce, což má posílit rozpočet resortu zdravotnictví. Koalice se na tomto kroku dohodla v souvislosti se zrušením poplatků ve zdravotnictví, což prosazovala právě sociální demokracie. Na ANO teď je, aby koaliční dohodu dodrželo.

Podobná situace pak panuje i okolo OKD. Babiš se sice velmi brání poskytnout společnosti finanční pomoc, ale pokud k tomu nedojde, podnik zkrátka ukončí svou činost, protože se mu pokračování těžby uhlí finančně nevyplatí. Tisíce lidí by se tak již brzy mohly ocitnout na dlažbě. A právě tomu chce premiér zabránit.

„Finální účet by byl vyšší, pokud OKD na konci roku propustí dva tisíce horníků, protože to bude znamenat i zánik navazujících pracovních míst. Pokud tito lidé budou pracovat ještě dva roky, tak na daních a sociálním pojištění odvedou velkou část z prostředků, které by následně stát věnoval na jejich odchodné,” tvrdí Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …