Drtivá většina lidí chce stropy u prezidentských kampaní

23.03.2012 15:56

Celkem 90 procent lidí podporuje zavedení stropů pro prezidentské kampaně. Obecně si však většina veřejnosti myslí, že ve výsledku bude o volbě nového prezidenta rozhodovat jeho program a názory než peníze a masivní kampaň.

Drtivá většina lidí chce stropy u prezidentských kampaní
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Podle průzkumu agentury STEM je 90 procent lidí pro to, aby se zavedl maximální objem finančních prostředků na prezidentské kampaně. Vláda totiž v únoru schválila zákon, který pravidla pro přímou volbu prezidenta vymezuje. Finanční limity zde ale chybí, což vadí hlavně opozici.

V ekonomických důsledcích se ale občané neshodují. Polovina respondentů si myslí, že přímá volba bude pro daňové poplatníky velice nákladná a v této souvislosti i zbytečná. Druhá polovina se toho však nebojí.

„Dvoutřetinová většina české veřejnosti se domnívá, že při přímé volbě prezidenta bude rozhodovat především program a osobnost kandidáta. Více než třetina občanů je však přesvědčena, že rozhodující roli budou hrát peníze a masivnost volební kampaně,“ dodává průzkum.

Celý průzkum ZDE

O tom, že budou rozhodovat peníze a kampaň, jsou přesvědčeni spíše lidé z finančně hůře zajištěných domácností. „Názory na volební kampaň před volbou prezidenta jsou do určité míry podmíněny politickou orientací respondentů. Stoupenci TOP 09 vidí přímou volbu prezidenta jako nákladnou a zbytečnou významně méně často než příznivci ostatních hlavních politických stran,“ stojí v průzkumu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…