Duka při poutní mši hovořil o hloubce tradic Velehradu

05.07.2014 15:37

Hloubku velehradské tradice a jedinečnost díla soluňských bratří vyzdvihl dnes během poutní mše na Velehradě, které se zúčastnily desetitisíce poutníků, kardinál Dominik Duka. Vrcholící letošní oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu zcela zaplnily nádvoří zdejší baziliky. Mezi poutníky byla řada věřících z ciziny.

Duka při poutní mši hovořil o hloubce tradic Velehradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Kardinál Duka v projevu poukázal na to, že dědictví víry není historicky chráněná památka, ale že víra je stálou formou života. „Víra, jako Boží dar, není sklerotický či zkostnatělý postoj, který bychom chtěli a mohli nazvat náboženským nebo politickým přesvědčením. Víra, jak nám ukazuje Písmo svaté, velký dar svatého Cyrila a Metoděje Slovanstvu ve srozumitelném jazyce, požaduje poznání a také i svobodný souhlas," uvedl.

Mše se zúčastnila více než desítka biskupů z České republiky, mezi hosty byl i americký biskup a potomek českých imigrantů Patrick Zurek. „Letos nejde o mimořádné výročí, ale každoroční oslavu patronů Evropy a apoštolů našich slovanských národů, zakladatelů naší národní kultury. Jde také o hlavní oslavu státního svátku. K oslavě žádného jiného státního svátku u nás se nekoná tak velké shromáždění," řekl ČTK hlavní celebrant, olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Při zahájení mše se nebe symbolicky vyjasnilo

Na nádvoří baziliky se scházeli lidé již od ranních hodin. Neodradilo je ani vrtkavé počasí a občasný déšť. Při zahájení mše se však nebe symbolicky vyjasnilo.

Odkaz soluňských věrozvěstů si připomínali lidé ve velkém loni, kdy se slavilo 1150 let od jejich příchodu. Během významného výročí si tehdy poutní mši nenechalo ujít odhadem na 60.000 poutníků. Podle Duky loňské oslavy přivedly ke spolupráci křesťanské církve i díky návštěvě ekumenického patriarchy Bartoloměje.

Věrozvěsti včlenili evangelium do tuzemské kultury

Křesťanská misie věrozvěstů položila ve druhé polovině 9. století základy vzniku českého státu. Na Moravu přišli z Byzance. Dokázali včlenit evangelium do tuzemské kultury a tu zapojili do života církve. Přeložili biblické a liturgické texty do srozumitelné řeči a upravili pro slovanskou řeč písmo.

Vytvořili ale i světský a církevní zákoník a dali mnoho podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Cyril zemřel v roce 869 v Římě, Metoděj, který pokřtil českého knížete Bořivoje, zemřel roku 885 a byl pohřben v některém z velkomoravských kostelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…