Duka pronesl duchovní zamyšlení: Vzkříšení říká, že naděje nikdy neumírá

20.04.2014 9:08

Kardinál Dominik Duka přednesl duchovní zamyšlení nad Božím hodem velikonočním. Arcibiskupství pražské video zveřejnilo v neděli na svém facebookovém profilu.

Duka pronesl duchovní zamyšlení: Vzkříšení říká, že naděje nikdy neumírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Boží hod velikonoční je slavností zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Podle Duky ovšem označení Boží hod velikonoční trochu zastírá událost, kterou má připomínat. 

„Myslím, že je to tak trochu typické pro náš okruh jazykový, kdy všechny národy se odvolávají, že sedmý den v týdnu je pro křesťany den Páně. My říkáme neděle, ale Východ říká vzkříšení,“ připomněl.

Víra ve vzkříšení je logičtější než víra, že vše vzniklo náhodou

Vzkříšení je podle Duky pro řadu lidí nepředstavitelná a absolutně nemožná věc. „I my jsme se učili ve fundamentální teologii, že to je zázrak contra natura. Ale myslím si, že současný člověk, který sleduje vývoj vědy a trochu se zamýšlí nad mikrokosmem a makrokosmem, není tak docela šokován,“ naznačil pražský arcibiskup.

Duka tvrdí, že víra ve vzkříšení je snazší a také více logická než víra, že to, co tvoří kosmos, vzniklo náhodou.

Naděje nikdy neumírá

„Ale vzkříšení je právě tak překvapující a zdá se nám tak neuvěřitelné, protože vzkříšení říká, že naděje nikdy neumírá. My tu naději velmi často ztrácíme. Z hodiny na hodinu, ze dne na den. Koneckonců, pětadvacet let od kanonizace svaté Anežky nás také může vést ke zpytování o naději právě v den Kristova vzkříšení,“ prohlásil Duka a popřál všem radostnou velikonoční neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…