Dukův křik kvůli restitucím: Kardinál znovu udeřil a odvolává se na podporu lidí

30.10.2013 12:25

Kardinál Dominik Duka se na svém blogu na Aktuálně.cz ještě jednou vrátil k incidentu, kdy byl před volbami předčasně ukončen jeho rozhovor pro Český rozhlas, když začal mluvit o Gottwaldovi a rudých praporech.

Dukův křik kvůli restitucím: Kardinál znovu udeřil a odvolává se na podporu lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Nejprve ocenil, že Český rozhlas svou programovou skladbou přispěl k neobyčejně klidnému průběhu předvolební kampaně s minimem hysterie. V daném případě se ale podle něj jednalo o zcela nepochopitelně lajdáckou práci redaktorů.

Duka vysvětlil, že po jednání, které měl s premiérem Rusnokem, jej před Úřadem vlády dlouze zpovídali novináři, včetně redaktorky ČRo, a on jim do detailů objasnil, o co ve sporu jde a jak to bylo s restitucí nemovitostí na Pražském hradě.

„Redaktoři ČRo mě pak ještě pozvali do přistaveného přenosového vozu k přímému vstupu do vysílání Radiožurnálu. Interview vedla pro mě z nepochopitelných důvodů redaktorka, která nebyla spravena nejenom o předchozím dialogu, ale ani o dokumentech, na které se mě ptala,“ vysvětluje dále kardinál. To však prý redaktorce nebránilo, aby na základě těchto dokumentů začala zpochybňovat kardinálovu čest. Toto jej rozčílilo, a přiznává, že to poznamenalo i vyústění rozhovoru z jeho strany.

Především mu však vadí, že mu navzdory jeho dotazům doposud nikdo z Českého rozhlasu nedokázal vysvětlit, proč byla jeho zmínka symbolů komunistického režimu, které žádná z kandidujících stran neužívá, vyhodnocena jako kritika kandidujícího subjektu, a proto byl podle interní rozhlasové směrnice rozhovor ukončen.

Duka prý chápe, že redaktoři mají v takovém případě na rozhodnutí zlomek vteřiny, a rovněž to, že Český rozhlas nechce pár dní před volbami riskovat stížnosti. Nechce po Českém rozhlasu žádné vyvozování důsledků, jen chce, aby i pro budoucnost byly vyjasněny meze politické agitace.  

"Mám informace, že občané poslali Radě ČRo několik stížností na postup redaktorů Radiožurnálu. Věřím, že se mi po zítřejším veřejném zasedání rady dostane konkrétnější odpovědi, než jenom odkazu na článek č. 6 předvolebních pravidel ČRo," dodal kardinál na svém Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …