Dusno kolem Válkové: Babiš přiznal neveřejnou schůzku

18.06.2014 8:16

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (nestr. za ANO) vychází ze sporu se svým náměstkem Pavlem Šternem vítězně. Za šéfku resortu se postavil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, nad věcnými argumenty dvou stran sporu převládla politika. Skončit musí Štern, kterého ministryně včera odvolala.

Dusno kolem Válkové: Babiš přiznal neveřejnou schůzku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Pavel Štern je po Haně Marvanové již druhým náměstkem, který musí kvůli sporu s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou skončit ve své funkci.

Rozuzlení situace podle Lidových novin předcházelo setkání náměstka s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Štern údajně předminulý týden Babišovi popsal důvody, proč ministryni nemůže poskytnout cenové nabídky k chystané zakázce na elektronické náramky pro vězně, která stála v centru celého sporu.

„Vysvětlil jsem panu Babišovi situaci. On mi jednoznačně řekl, abych ty informace ministryni nedal," řekl deníku odvolaný náměstek.

Babiš Šternovy pohnutky nechápe

Ministr Babiš toto své doporučení nepopřel. Nevěděl prý ovšem, že nejde o veřejnou zakázku, ale o informace z průzkumu trhu. „Nechápu, proč to bylo utajené, když ještě nebyla vypsaná veřejná zakázka. Pan náměstek neříkal, že je to průzkum trhu. Proč ho vůbec dělal, když se může dozvědět ceny z internetu," divil se ministr financí.

Podle Šterna je to ale nesmysl, protože žádná firma na internetu ceny elektronických náramků pro vězně nemá.

Při řešení sporu nakonec podle Lidových novin rozhodla politika o tom, kdo musí v resortu skončit. „Pokud by předseda ANO Andrej Babiš zavelel k ústupu a odvolal konfliktní ministryni, postavil by se proti vlastnímu klubu. A v nejzazším důsledku by se mohl připravit i o poslankyni za své hnutí. Za další by veřejnosti přiznal, že ANO při řízení svěřeného resortu selhalo. A ještě by nahrál koaličnímu rivalovi," napsal deník.

Ministryně Válková tvrdí, že má i podporu prezidenta Miloše Zemana. S ním se krátce setkala na Hradě během úterního jmenování nových soudců. „Řekl mi, abych se nenechala otrávit a abych vydržela," uvedla pro Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…