Dvě důležité zprávy ohledně imigrace do Evropy. Obě budí nevoli

06.06.2016 9:01

Švédská politoložka a publicistka Judith Bergman se ve svém aktuálním textu publikovaném americkým think-tankem Gatestone Institute zabývá mnohoženstvím evropských muslimů. V západních zemích prý existují tisíce případů ilegálních polygamních sňatků a úřady tomu obvykle jen nečinně přihlížejí. „Multikulturní nápady“ se však objevují už i v nejvyšších patrech politiky. Francouzská ministryně školství navrhuje rozšířit výuku arabštiny už od základních škol.

Dvě důležité zprávy ohledně imigrace do Evropy. Obě budí nevoli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Jak Bergman připomíná, již před několika lety švédská Strana středu (Centerpartiet) legalizaci mnohoženství navrhovala. Návrh byl tehdy odmítnut, nicméně část mladších členů partaje jej považuje stále za „živý“. „Je důležité, aby si rozhodl každý jedinec, s kolika lidmi chce sdílet domácnost. Do deseti let by mohla být polygamie legální,“ cituje Bergman šéfku Centra mládeže strany Hannu Wagenius a dodává, že Švédsko není jedinou zemí, kde „idealistická a pokroková“ mládež obhajuje něco takového.

Před čtyřmi lety uznání polygamie navrhovala také mládež dánské politické strany Radiální levice a návrh byl následně probírán v parlamentu. „Návrh reagoval na bývalého tlumočníka pracujícího pro dánskou armádu v Iráku, který přijel do Dánska se dvěma manželkami. Odmítl se s nimi rozvést a raději se vrátil zpět do Iráku. Tehdejší šéfka mladých strany Radiální levice Ditte Søndergaard jednání dánských úřadů, které trvaly na dodržování zákonů, odsoudila. „Je nepřijatelné, že jsme nedokázali vyjít vstříc muži, který nám pomáhal v Iráku.“

Bergman poukazuje na skutečnost, že mnohoženství mezi muslimy se jen velmi zřídka probírá na veřejnosti a v médiích. A to navzdory tomu, že se šíří ve Švédsku, Dánsku, Velké Británii, Německu, Francii i Nizozemsku. „Vzhledem k tomu, že je polygamie nezákonná, předpokládá se, že neexistuje. K dispozici nejsou žádné statistiky týkající se polygamních sňatků. Ve Velké Británii podle odhadů existuje až 20 000 polygamních svazků, podobná čísla přicházejí také z Francie, kde byla polygamie až do roku 1993 legální,“ upozorňuje Bergman.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Německé úřady potom odhadují, že přímo v Berlíně žije v polygamním svazku až třicet procent muslimů. Jak Bergman zmiňuje, ve Švédsku před tímto problémem v dubnu varoval profesor Göran Lind, podle kterého v zemi existují stovky polygamních svazků. „Je naprosto nepřijatelné, že evropští politici na jedné straně přesvědčují své voliče o nutnosti soustředit se na ochranu lidských práv, a na straně druhé ignorují do očí bijící porušování práv žen v případě mnohoženství,“ podivuje se Bergman a konstatuje dále, že většina z těchto svazků je uzavírána v tajnosti pod dohledem imámů.

Problémem podle Bergman zůstává, že imámové tyto sňatky nemusí hlásit úřadům. „V zásadě tedy mnohoženství nic nebrání v dalším rozšiřování. V důsledku aktuálně probíhající migrační krize navíc hrozí, že se tato záležitost stane ještě větším problémem. V posledních dnech se v Dánsku hovořilo o syrském uprchlíkovi Al Hasanovi, kterému bylo umožněno přijít do země i se třemi manželkami a dvaceti dětmi. Vzhledem k jeho údajným zdravotním obtížím bude celá rodina žít z peněz daňových poplatníků. Téměř vůbec se však neřeší, že je Al Hasan polygamista. Ani jedna dánská feministka o tomto problému veřejně doposud nehovořila.“

O alarmujících poměrech v Dánsku vypovídá také nedávno vysílaný dokument o fungování práva šaría v zemi. „Několika imámům byla na skrytou kameru položena otázka, co si myslí o polygamii. Všichni shodně odpověděli, že je to pro ně naprosto přirozená věc. Navzdory tomu, že dánské zákony mnohoženství jasně zakazují,“ diví se Bergman s tím, že obdobné problémy se řeší také v Německu. „V dokumentu natočeném v roce 2013 se hovořilo o tom, že polygamii používají němečtí muslimové jako prostředek ke spáchání podvodů. Získávají tak větší sociální dávky.“

„Nejhorší na celé věci je to, že mluvčí Spolkového úřadu práce uvedl, že si těchto skutečností byli úředníci vědomi. Dokonce konkrétně přiznal, že nejvíce případů bylo v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a Frankfurtu. Dále mluvčí na dotazy novinářů prohlásil, že Německo je velmi tolerantní země. Přiznal však sám, že si není jistý, kam taková bezbřehá tolerance může dospět. Měl v zásadě pravdu. Kam tohle může dospět? K ničemu dobrému!“ uzavírá Bergman. 

Francie a její arabská ministryně

Nápad, jak by imigrace mohla Evropu „kulturně obohatit“, má i francouzská ministryně školství arabského původu Najat Vallaud-Belkacemová. V nedávné době přišla se dvěma zásadními prohlášeními. To první nechává veřejnost v podstatě v klidu – ráda by zvýšila platy učitelům. Druhé prohlášení však už budí vášně. Má totiž v plánu nabídnout už na základních školách výuku arabštiny, pakliže o ni budou mít rodiče zájem. Vzhledem k narůstajícímu počtu uprchlíků hovořících právě arabsky lze předpokládat, že zájem o tento jazyk opravdu poroste.

„Arabština se bude učit na základních školách, pokud tam pro to budou lidské zdroje a pokud po ní budou samozřejmě volat rodiče,“ řekla podle Radio France Internationale francouzská ministryně arabského původu Najat Vallaud-Belkacemová. České čtenáře o tom informuje server Echo24.cz.

Členka vlády se brzy dočkala tvrdých reakcí. „Mladí lidé nepotřebují tento typ kacířství, pro úspěšnou asimilaci potřebují více kurzů francouzštiny a historie,“ komentoval na Twitteru Louis Aliot z nacionalistické Národní fronty výroky Belkacemové. „Očividně nemáte ráda Francii,“ přisadil si Jean-Frédéric Poisson, předseda Křesťanskodemokratické strany. Následně ministryni vyzval ke složení funkce.

Dáma narozená v africkém Maroku se však k ničemu podobnému nechystá a svůj záměr obhajuje. Kritikům připomíná, že arabština je úředním jazykem ve 26 zemích světa a sama o sobě nepředstavuje hrozbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …