EU plýtvá kvůli naduté a nabubřelé Francii, píše šéfka hradní revue

21.02.2012 15:07

Ivana Haslingerová, šéfredaktorka revue Fragmenty si stěžuje, že občané nejsou dostatečně informováni o dění v Evropské unii. Viní z toho média a europoslance, kteří „pro samá přejíždění mezi Bruselem a Štrasburkem a hlasování o šišatých okurkách či páření amerických a českých veverek již nenaleznou čas na styk se svými domácími voliči“. Za zářnou výjimku však považuje europoslance za ODS Edvarda Kožušníka, který o problémech hovoří během přednášek svého sdružení Efektivní stát.

EU plýtvá kvůli naduté a nabubřelé Francii, píše šéfka hradní revue
Foto: ods.cz
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

„Ve svém sdružení Efektivní stát (eStat.cz)pořádá přednášky týkající se bezprostředního života našich občanů, jako by ani neodešel do Bruselu. Nedávno osobně otevřel velmi zajímavou sérii konferencí o bludech a klišé našeho zdravotnictví očima odborníků pod vedením bývalého nejlepšího dosavadního ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.  V Evropském domě v Praze zase představil knihu svého přítele europoslance Derka-Jana Eppinka „Život evropského mandarína“, kterou jeho sdružení eStat vydalo v češtině, aby se s ní mohla po velkém úspěchu v Německu seznámit i česká veřejnost,“ chválí práci Edvarda Kožušníka Haslingerová.

Šéfredaktorka připouští, že někdo může europoslance považovat za šikovného lobbistu, kterého je vidět více na besedách s voliči než v europarlamentu. „Jenže opak je pravdou. Edvard Kožušník patří v EP k těm nejaktivnějším poslancům. Přestože je europoslancem necelé dva roky, již si vybojoval významné postavení a je tam známý. Je nejen členem Evropské konzervativní  reformní strany, ale stal se i jejím mluvčím,“ brání šéfredaktorka europoslance, který je ještě členem několika výborů.

Ješitná a nabubřelá Francie

Podle Haslingerové není Kožušník jen pasivním členem výborů, ale i úspěšným bojovníkem v boji se zbytečnou byrokracií. „Hned po příchodu do EP se okamžitě začal zasazovat o to, aby přestalo zbytečné a drahé (ročně se za něj vydá 200 milionů eur) každoměsíční stěhování poslanců a 6000 jejich úředníků z Bruselu do Štrasburku pouze pro ukojení ješitnosti nabubřelé Francie,“ upozornila s tím, že Kožušník si prosadil, aby místo 12 zasedání ve Štrasburku ročně se jich konalo pouze 11. „A to ještě nadutá Francie podala žalobu na EP a nyní čekají na rozhodnutí soudu, zda měli poslanci vůbec na takové jednání právo,“ dodala.

Kožušníka znal každý hned od počátku. Europoslance zaujal tím, že do Bruselu přijel na kole. „Těch 754 lidí si pamatovalo jeho, což bylo pro něj velkou počáteční výhodou. V EP se podle něj stále při každém setkání seznamujete. A k němu při přisednutí hned začali: "jo, vy jste ten cyklista," on pak pohovořil o cestě a ledy byly prolomeny,“ zmínila šéfredaktorka.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…