EU rozšířila kvůli Ukrajině sankce na 13 osob a dvě firmy z Ruska

12.05.2014 13:47

Sankce Evropské unie kvůli ukrajinské krizi se nově dotknou 13 osob a dvou společností spojených s ruskou anexí ukrajinského Krymu. Podle diplomatů o tom v pondělí rozhodli ministři zahraničí zemí EU. Rozšířili předtím právní základ sankcí, který dosud neumožňoval postih právnických osob. Unie tak nyní kvůli Ukrajině uplatňuje sankce vůči více než šedesáti lidem.

EU rozšířila kvůli Ukrajině sankce na 13 osob a dvě firmy z Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Diplomaté členských zemí minulý týden předběžně dohodli rozšíření právního základu sankcí, které dosud mohly směřovat jen vůči konkrétním lidem podílejících se na podkopávání územní celistvosti a suverenity Ukrajiny. Dosud se zmrazení majetku a zákaz vstupu do EU dotýkal 48 osob; od ruských politiků, včetně členů vlády a významných osob z parlamentu, přes vojáky a pracovníky tajných služeb až po ukrajinské separatisty. Nově mohou sankce zasáhnout také ty, kdo ohrožují bezpečnost na Ukrajině a brání v práci mezinárodním organizacím.

Sankce postihnou firmy, které měly prospěch z ruské anexe Krymu

Zcela nově mohou být sankcemi postiženy firmy, které měly prospěch z ruské anexe Krymu: například převzaly tamní majetek patřící dosud ukrajinským společnostem. EU tak nově začala postihovat i právnické osoby, krok však stále spojuje jen s Krymem. Sankce, kterými ruské firmy postihují Spojené státy, jsou daleko širší.

Unie se snaží mít své sankce dostatečně právně podložené. Osoby, které postihly, se totiž mohou obrátit na soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…