EU se už rozpadla. NATO už neexistuje. Obdivovaný myslitel z USA šokuje

12.05.2016 15:01

Evropská unie se rozpadla už dávno, prakticky již ve chvíli svého vzniku. Myslí si to přední americký stratég a zakladatel americké zpravodajské společnosti Stratfor, George Friedman, který poskytl rozhovor serveru natoaktual.cz. Informuje iDNES.cz.

EU se už rozpadla. NATO už neexistuje. Obdivovaný myslitel z USA šokuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podle Friedmana je pro Evropskou unii naprosto stěžejní společná politika, té však nelze dosáhnout v situaci, kdy mají jednotlivé země rozdílné ekonomiky, přístup k migraci a mnoho dalšího. „Není to tedy tak, že by se Evropa teprve rozpadala, ona už se rozpadla. Jak můžete mít stejnou ekonomickou politiku pro Německo i pro Itálii? Nesnažte se hledat řešení, kde žádné není, protože základní koncept byl iracionální,“ řekl Friedman.

Hlavní problém Evropské unie je, že místo toho, aby byla jen zónou volného obchodu, má potřebu stát se státem s hlavním centrem v Bruselu. „Projekt EU byl příliš komplikovaný a v tuto chvíli nikdo nemá situaci pod kontrolou.“ Jako příklad naprosto nezvládnutého procesu EU je řešení uprchlické krize.

„Došlo k nějakým rozhodnutím, některé země se jimi řídily, jiné nikoliv, bez jakýchkoliv následků. Rozhodování je totiž opět v rukou jednotlivých států, přesně, jak tomu bylo před rokem 1991. Ve skutečnosti to ale nikdy nebylo jinak,“ dodal Friedman s tím, že úkolem vlád jednotlivých zemí je činit šťastné svoje občany, nikoli EU.

Celý rozhovor zde

Rozkol vidí i v současné situaci kolem Severoatlantické aliance. „Jedním z problémů v NATO je, že je rozděleno na dvě části – Američany, kteří mají vojenskou moc, a Evropany, kteří mají názory. Z toho už jsme unaveni,“ poznamenal Friedman s tím, že Evropanů je více než Američanů, mají větší HDP, ale nemají armádu, a tak vlastně nemohou být ve vojenské alianci. USA tak nyní jedná s konkrétními státy, nikoliv s celou Aliancí, která tak fakticky již přestala existovat. „Vidíme zde stejnou Evropu jako v roce 1938, stejnou Evropu jako v roce 1913, a není to novinka, taková Evropa je.“

Friedman také mluvil o budoucím prezidentovi USA, který však podle něj nemá takřka žádné pravomoci; a ty, které má, mu může zablokovat Nejvyšší soud, tudíž je vlastně úplně jedno, kdo jím v závěru doopravdy bude. Skutečnou moc v USA pak má obchod a Kongres. „Naši zakladatelé v dobách revoluce nedůvěřovali vládě, naším řešením tedy není vláda, ale obchod. Ať se ve volbách stane cokoliv, stát se nezhroutí. V Americe je totiž soukromý život mnohem důležitější než život veřejný,“ řekl a dodal, že Libyi bombardoval jak Obama, tak Bush.

„Evropané mají vůbec plné ruce práce s kritikou našich prezidentů. Na názory Evropanů nicméně nejsme zvědaví – prezidenty USA totiž hodnotí jednoduše podle toho, kolik pozornosti jim věnují,“ řekl Friedman s tím, že Evropa je pro USA výrazně méně důležitá než takové Mexiko, akorát je v ní hrozný zmatek. „Naším zájmem je vyslat jednotky do Polska a Rumunska, protože Evropané nejsou schopni to udělat sami.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…