Erik Best objevil pozoruhodný archivní kousek o Bohuslavu Sobotkovi

07.04.2017 15:11

Americký novinář Erik Best se rozhodl, že před nadcházejícími volbami připomene některé své starší články, které mají určité kouzlo a informační hodnotu i dnes. V pátek Best zavzpomínal na současného premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), ovšem o mnoho let mladšího. Připomeňte si Bohuslava Sobotku z přelomu tisíciletí.

Erik Best objevil pozoruhodný archivní kousek o Bohuslavu Sobotkovi
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

O Bohuslavu Sobotkovi jako ministrovi financí se spekulovalo již v roce 1999, ale tehdejší premiér Miloš Zeman odmítl, že by se tehdy ani ne třicetiletého muže chystal usadit do vlády do pozice ministra financí. Už tehdy se ukazovalo, že Sobotka se Zemanem k sobě nemají právě nejblíž. Dnes často stojí přímo proti sobě. Jenže Miloš Zeman jednoho dne opustil čelo ČSSD, a to Sobotkovi otevřelo nové možnosti.

„Když byl Bohuslav Sobotka navržen Vladimírem Špidlou na post ministra financí, profesionální kruhy se shodly na tom, že jde o dobrou volbu, protože v ČSSD je o ekonomické experty nouze. Kritizoval ho jen Václav Klaus, protože je prý mladý (30) a nikdy neměl opravdové zaměstnání,“ napsal v srpnu 2002 Best o Sobotkovi.

Celý článek naleznete zde.

Dnes je k němu podstatně kritičtější, ale na serveru fsfinalword.cz uznává, že Sobotkův politický život je až nečekaně dlouhý. Když se Sobotka ujímal funkce ministra financí, počítal i s možností, že v pozici může zůstat jen něco málo přes rok, protože žádný ministr není nenahraditelný. A dnes je Sobotka nejen předsedou ČSSD, ale také premiérem. A nemá daleko k tomu, aby se stal jedním z mála českých premiérů, který ve funkci vydrží po celé standardní volební období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…