Eurokomisařka Malmströmová v Praze: Smlouvu TTIP bychom měli podepsat před koncem Obamova mandátu

05.06.2015 15:15

Evropská komisařka pro obchod Cecilie Malmströmová po jednání s Bohuslavem Sobotkou v Praze uvedla, že by měla být smlouva TTIP podepsána ještě před koncem volebního období Baracka Obamy.

Eurokomisařka Malmströmová v Praze: Smlouvu TTIP bychom měli podepsat před koncem Obamova mandátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Podle ní je ve verzi odsouhlasené oběma stranami jen velmi malá část dohody. „Zatím vyjednáváme dva roky a zabýváme se zejména technickými otázkami. V té oblasti jsme velice pokročili. Věříme, že na podzim budeme schopni postoupit do další fáze vyjednávání, ve které se právě tento konsolidovaný text bude vytvářet,“ sdělila eurokomisařka.  „Cílem je dokončit vyjednávání a dopracovat text smlouvy ještě za Obamovy administrativy, která končí v lednu 2017,“ dodala Malmströmová. 

Premiér Bohuslav Sobotka vidí v dohodě s USA příležitost hlavně pro malé a střední firmy z České republiky, jimž se podle něj otevře přístup na americký trh. „Tím, že zmizí celní a administrativní bariéry, tak to bude znamenat zejména odstranění překážky pro ty nejmenší podnikatele,“ řekl po jednání premiér s tím, že za současných podmínek to jen těžko překonávají. 

„Současně ale platí, že chceme, aby ta vyjednávání byla vedena tak, aby nebyly opomenuty sociální, ekologické a kulturní aspekty, které s uzavřením smlouvy TTIP souvisí,“ zdůraznil Sobotka, podle něhož je česká vláda připravena podpořit nalezení shody na finálním textu.

Ochrana pro české názvy

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl už v tomto týdnu mimo jiné uvedl, že Česko v rámci dohody o volném obchodu mezi EU a USA zcela podporuje kompletní zrušení cel na průmyslové výrobky. TTIP by prý měla mít přínos hlavně pro firmy v automobilovém průmyslu, zdravotnické technice, farmacii a strojírenském průmyslu. 

Česká republika například v části dohody, která se týká práva a duševního vlastnictví, prosazuje ochranu zeměpisného označení pro České pivo, Českobudějovické pivo a jeho varianty a Žatecký chmel.

O Transatlantickém obchodním a investičním partnerství diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od loňského roku. Smlouva má odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu na světě. Prý přinese zrychlení hospodářského růstu.

Proti dohodě mají námitky některé země EU a bojuje proti ní řada aktivistů i lobbistických skupin. Kritici říkají, že Evropa bude v zájmu smluv muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí i sociální výdobytky. Dále také varují, že TTIP omezí demokratická práva Evropanů a že v budoucnu budou mít koncerny ještě větší vliv na vznik zákonů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…