Evropa je příliš měkká. Nedaří se vyhošťovat ani tam, kde je pro to pádný důvod... Expert v ČT hovořil o hrozbě terorismu

25.05.2017 20:15

Hostem Interview ČT24 moderátorky Zuzany Tvarůžkové byl bezpečnostní analytik Otakar Foltýn. Hovořilo se nejen o útoku v Manchesteru, při němž zemřelo 22 lidí, ale i o Islámském státu jako takovém.

Evropa je příliš měkká. Nedaří se vyhošťovat ani tam, kde je pro to pádný důvod... Expert v ČT hovořil o hrozbě terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pray for Paris

„Donald Trump není kariérním politikem. Ostatní se tak musejí přizpůsobovat jeho spíše manažerskému stylu jednání,“ podotkl k osobě amerického prezidenta, jenž dnes předstoupil před NATO, Foltýn. Reagoval tak na to, že média zveřejňovala před setkáním pravidla, jakým způsobem se k Trumpovi chovat a jak přizpůsobit program jeho pozornosti. 

„Musíme se vyrovnat a naučit žít s tím, že ten útok v Manchesteru nebyl zřejmě poslední?“ zeptala se následně Tvarůžková. „Je naprosto jisté, že nebyl poslední. Samozřejmě, že budou další,“ řekl jasně Foltýn. „Druhá strana má takovou mediální strategii, kterou my přijímáme, že se necháme vytočit... Chovejme se jako Izraelci,“ poznamenal.

Následně se také vyjádřil k pravděpodobnému atentátníkovi Salmanu Abedimovi, jenž byl krátce před útokem v Libyi. „Byl v hledáčku zpravodajských služeb. To neznamená, že to zpravodajské služby nezvládly, ale že pracují dobře,“ řekl a poukázal na jejich správný směr. 

„Evropa je stále příliš měkká. Nedaří se vyhošťovat ani tam, kde je pro to pádný důvod,“ poukázal na jednoznačně nutné vyhošťování radikálních duchovních. Boj s Islámským státem je náročný, nelze však podle Foltýna říct, zda už jsme dosáhli nějakého úspěchu. „Když bude Islámský stát poražen, je otázka, co se stane s daným územím. Nemusí to ani znamenat, že by ubyl počet teroristických útoků. Může to být právě naopak,“ varoval Foltýn. Hlavní podle něj je navýšení rozpočtu pro bezpečnostní složky a tajné služby.

Řeč pak byla i o bezpečnostních opatřeních Pražského hradu. „Z lidí, kteří stojí v nějakém chumlu, tak z nich paradoxně dělám cíl,“ podotkl Foltýn. Více se však k této otázce vyjadřovat nechtěl. 

„Tím, že žijeme v informačním věku, měli bychom využívat informace tak, aby byly prospěšné, nikoliv naopak,“ řekl k informovanosti Foltýn. „Jakkoliv jsem si vědom toho, že to je naivní představa, přimlouval bych se, aby byl přijat nějaký informační kodex médií v této otázce,“ podotkl. „Strach je velmi efektivní politický nástroj. A v této souvislosti bych velmi důsledně rozlišoval mezi politiky, kteří poctivě chtějí posilovat obranyschopnost tohoto státu, a těmi, kteří to berou jen jako nástroj,“ uzavřel se slovy, že teroristický útok v Česku zřejmě také v určité době nastane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…