Evropská unie a africké státy budou na Maltě řešit uprchlickou krizi

11.11.2015 6:34

Současná migrační krize a zlepšení spolupráce Evropské unie s africkými zeměmi a Tureckem budou hlavními tématy summitu, který dnes začne na Maltě. Český premiér Bohuslav Sobotka bude prosazovat důslednější ochranu hranic a uzavření dohod o spolupráci mezi EU a zeměmi, odkud uprchlíci do Evropy přicházejí. Evropští lídři také ve Vallettě oficiálně založí svěřenecký fond, kam budou státy posílat peníze na pomoc Africe.

Evropská unie a africké státy budou na Maltě řešit uprchlickou krizi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Česká vláda schválila premiérovi mandát, podle něhož má prosazovat zlepšení ochrany hranic a systému registrace uprchlíků, což by mimo jiné mělo znemožnit pašerákům lidí vydělávat na nelegální migraci. Státy chtějí zlepšit kontrolu vnějších hranic EU posílením pravomocí evropské agentury pro jejich ochranu (Frontex). Maltské jednání by mohlo vést k tomu, že Frontex bude mít napříště větší rozpočet, vlastní lidi a vybavení. Dosud musí o vše žádat členské státy EU.

Dalšími tématy bude uzavření dohod s africkými zeměmi a Tureckem, které by pomohly zlepšit migrační krizi. Turecko, kde jsou více než dva miliony uprchlíků z válkou ničené Sýrie, je klíčové pro evropské snahy dostat migrační tlak pod kontrolu. Česko například bude podporovat zrušení vízové povinnosti pro Turky nebo posuny v přístupových jednáních Ankary s EU, pro kterou je Turecko kandidátskou zemí už od roku 1999.

Po dvoudenním summitu se ve čtvrtek ještě neformálně setkají premiéři zemí EU, aby probrali dosavadní opatření proti uprchlické krizi. Předsedové Evropské komise a Evropské rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk v pozvánce vyzvali státy k rychlejší reakci na tuto krizi. Měly by se probírat počty uprchlíků, které jednotlivé členské země přijaly nebo střediska pro registraci uprchlíků v Itálii či Řecku.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …