Horní parlamentní komora bude řešit zdražování cigaret a pravidla pro uprchlíky

11.11.2015 6:13

Senát dnes bude rozhodovat o zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky a tím i o postupném zdražení cigaret. Změnu, kterou si žádá Evropská unie, horní komora pravděpodobně schválí. Příští rok by tak krabička cigaret mohla podražit až o čtyři koruny.

Horní parlamentní komora bude řešit zdražování cigaret a pravidla pro uprchlíky
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Senátoři mají na programu rovněž změny azylového a cizineckého zákona v souvislosti s migrační krizí. Senátní výbory většinou podpořily novelu, podle níž by cizinci odsouzení k delšímu vězení ztratili v ČR právo k pobytu. Část senátorů chce ale předlohou uzákonit, aby cizinci neplatili poplatky za pobyt v detenčním zařízení a aby bylo omezeno zadržování rodin s nezletilými dětmi.

Podpora výborů provází také novelu o ochraně spotřebitele, v níž by ale část senátorů chtěla zrušit pasáž o registru dlužníků. Vadí jim, že na rozdíl od jiných rejstříků by v tomto registru byly údaje uchovávány bez možnosti vymazání. K registru mají výhrady i ochránci soukromí.

Senátoři pravděpodobně sjednotí práva a povinnosti hasičů v rámci zákona o hasičském záchranném sboru. Umožní také, aby senioři dostávali občanské průkazy na 35 let místo obvyklých deseti. Schválí i novelu, podle níž se k hodnocení účinnosti evropských projektů asi začnou využívat osobní a citlivé údaje lidí, jimž peníze z EU pomohly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…