Exministr Vondra se vysmál Hudečkovi a napsal, jak je to s Ukrajinou

10.02.2014 10:10

Exministr obrany za ODS Alexandr Vondra se rozsáhle rozepsal o Ukrajině jakožto zemi, která stojí na hraně dvou rolí. Je Ukrajina epicentrum konfliktu, nebo zemí na okraji? Z Vondrovy analýzy vyplývá, že Evropa o tuto zemi ztrácí zájem, naopak sílí vliv Ruska, které ji chce mít spolu s dalšími státy zpět na své „orbitální dráze". Gesto primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) je prý k pláči.

Exministr Vondra se vysmál Hudečkovi a napsal, jak je to s Ukrajinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Ukrajinou zmítá vnitropolitický konflikt. Primátor Prahy Tomáš Hudeček prohlásil, že magistrát hlavního města hodlá bojkovat ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, kterého do Prahy pozval český prezident na dubnový summit Východního partnerství. Hudeček také slíbil, že jeho úředníci pošlou kyjevským demonstrantům 500 tisíc korun českých. „Hezké, chtělo by se říci, kdyby to nebylo k pláči. Jako metafora to skvěle ilustruje dnešní bezradnost Západu," píše Vondra ve svém vyjádření, jehož celé znění si můžete přečíst ZDE.

Po takzvané Oranžové revoluci před deseti lety Ukrajina, po období, kdy se nacházela na okraji zájmu a trpěla rozdělením na proevropský západ a proruský východ, byla najednou v epicentru dění a žila v naději. Britský premiér jí tehdy dokonce sliboval členství v Evropské unii, připomíná Vondra. Vše se ale změnilo v roce 2008 po summitu NATO. Ačkoli tam Ukrajinci spolu s Gruzínci přijížděli s vírou, že dostanou od Západu perspektivu bezpečnostních záruk, nic takového se nestalo. Evropa a Amerika měly prý dost starostí samy se sebou.

Téhož roku Moskva zavřela kohoutky se zemním plynem, aby tak zatlačila na Kyjev, když mu odmítla prodloužit smlouvu na levný plyn. Tím se do potíží dostaly také evropské státy, protože Ukrajina je tranzitní zemí. Krize byla nakonec naoko vyřešena, ale tvrdý dopad krize a vysoké ceny plynu vedly podle Vondry k porážce prozápadních politiků.

Evropa je vysílena sama sebou, chybí strategie, vůle a odvaha

Projekt tzv. Východního partnerství, které prý Ukrajina od Evropy dostala jako cenu útěchy, sdružuje vedle Ukrajiny dalších pět zemí, které mají podle exministra jen dva společné jmenovatele: EU, vysílená sama sebou, je už nechce za členy, zatímco Rusko je touží mít zpět na své orbitální dráze.

Zatímco Brusel chce podle Vondry Ukrajinu „polepšovat" požadavky na regulace a standardy, Rusko v čele s prezidentem Putinem nabízí levný plyn a pomoc ve výši miliard. Těžko se proto divit, že Janukovyč evropskou nabídku odmítl. „Ač se mi to jako starému studenoválečníku neříká lehce, realistický závěr je jasný: západní politika geopolitické konfrontace narazila v Ukrajině na své limity. Ukrajina zůstává rozdělena zlomovou linií západ-východ a má-li jako stát přežít, musí si poradit především sama," konstatuje Vondra.

Evropě dnes podle exministra chybí strategie, přitom má podle něj Evropská unie nástroje, jak Rusko umravnit. Chybí prý jen vůle a odvaha je využívat. „Jen to chce měřit Rusku stejně jako ono měří jiným a soustředit se na to podstatné. Bohužel Evropa dnes řeší jen podružné věci jako ruský zákon o homosexualitě. V Moskvě se tomu logicky smějí. A Hudečkových planých gest si nikdo nevšimne," uzavírá Alexandr Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …