Exředitel brněnské městské policie dnes stane před soudem

07.04.2014 6:20

Brněnský městský soud se dnes patrně začne zabývat kauzou bývalého ředitele Městské policie Brno Jaroslava Přikryla. Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí až rok vězení. Podle obžaloby nestandardně řešil 31 dopravních přestupků. Mohly za ně padnout pokuty, byly ale řešeny domluvou. Proces měl začít už třikrát; dvakrát se pro nemoc omluvil Přikryl, jednou jeho obhájkyně.

Exředitel brněnské městské policie dnes stane před soudem
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

Přikrylova kauza souvisí s několika dalšími. V září 2012 dal soud pokutu 30.000 korun tehdejšímu náměstkovi ředitele brněnské městské policie Milanu Šimonovi za to, že zahladil své známé dopravní přestupek. Šimon s verdiktem nesouhlasí. Uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí jeho někdejší nadřízený Přikryl.

Následně byl Přikryl obviněn, že i on takto postupoval. Údajně šlo o 31 nestandardně řešených přestupků. Podle spisu jednal Přikryl v rozporu se svými povinnostmi; některé přestupky řešil osobně, přestože neměl, a navíc jiné případy vyřešil domluvou, i když je neprošetřil ani vůbec neprojednal.

Přikryl se pak pokusil dokázat, že nepostupoval nestandardně. Nechal vytáhnout z informačního systému strážníků přestupky, které byly řešeny původně pokutou a byly změněny na domluvu.

Tím, že předal 119 spisů s osobními daty lidí státnímu zastupitelství, s těmito citlivými informacemi neoprávněně nakládal. Soud jej za to v půli února potrestal 15 měsíci vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Následně byl odvolán z místa ředitele brněnské městské policie. Podle MF Dnes už není ani členem městské policie, dostal výpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…