Farář o Česku: Tupé stádo. Vůdci ho ženou do záhuby

25.01.2021 13:12

Bývalý disident a evangelický farář Miloš Rejchrt má obavy, že se stále více voličů dovolává zdravého rozumu, což ve skutečnosti znamená, že se lidem chce stále méně přemýšlet a přehlížejí skutečnou hodnotu vzdělání. Krom toho se mu zdá, že lidé přehlížejí, v čem tkví síla svobody slova a opomíjejí, jak by se s ní mělo zacházet. Nakonec vynadal jak premiérovi Andreji Babišovi, tak expremiérovi za ODS, Petru Nečasovi.

Farář o Česku: Tupé stádo. Vůdci ho ženou do záhuby
Foto: pixabay.com
Popisek: růženec, ilustrační foto

Farář Rejchrt má pocit, že se vytratilo přemýšlení. Lidé místo přemýšlení raději šermují svými názory. Lidé si dnes rádi půjčují jeden až dva výroky nějakého svého guru a s těmi pak pracují. Už mají pocit, že získali všechnu moudrost a víc už vědět nepotřebují, neboť přece mají zdravý rozum.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

A pak máme za to, že svoboda slova slouží k tomu, aby nám to udělalo dobře, že my se můžeme vyjádřit. A ona je tady přece proto, abychom došli k nějaké pravdě. K poznání. K něčemu, co zatím nemáme, ale co je před námi. A ta lidská řeč je dobrý nástroj,“ poznamenal farář v rozhovoru pro Český rozhlas s Barborou Tachecí.

Poté si posteskl nad prezidentem Milošem Zemanem a dalšími politiky, kteří se vyžívají ve využívání hrubých výrazů a v nálepkování. „To už samo o sobě je děsný úpadek,“ posteskl si Rejchrt.

Uznal, že politici se musí vyjadřovat tak, aby oslovili voliče, ale trval si na tom, že to musí mít své hranice. „Jde o to, jestli mi to opravdu stojí za to, abych byl vůdcem třeba toho tupého stáda, které potom naženu někam do záhuby,“ upozornil farář.

To ukazuje, jak křehká demokracie ve skutečnosti je. Vláda zvolená lidem pak navíc může šířit jak pozitivní energii, tak energii negativní.

Poté konstatoval, že žijeme v nelehké covidové době a naše děti nemohou chodit do školy, ale jedním dechem dodal, že za druhé světové války nejen že židovské děti nemohly chodit do školy, ale byly dokonce posílány na smrt. Tak zlé to dnes ještě není.  

Nelibě také nese, když dnes lidé kritizují kde koho, ale své vlastní chyby nevidí.

Než se rozloučil s posluchači, udeřil jak na na vládu Andreje Babiše, tak na vládu expremiéra Petra Nečase. „Já se těším až tahle vláda skončí,“ vzkázal Andreji Babišovi (ANO).

Jenže jedním dechem dodal, že lidé Babiše volili, neboť věřili, že skončí s politickými dohodami, jaké předváděl expremiér za ODS Petr Nečas, když vyjednával s poslancem Petrem Tluchořem a jeho kolegy o podpoře vládního ekonomického balíčku.

Trojice poslanců tehdy rezignovala a policie řešila, zda nešlo o korupci a zda Tluchoř nerezignoval a nechal projít daňový balíček výměnou za nějaký lukrativní post kupříkladu v některé ze státních či polostátních firem.

Vzhledem k imunitě tehdejšího poslance Tluchoře a jeho kolegů Ivana Fuksy a Marka Šnajdra byla kauza zastavena.

Podle Rejchrta nebylo Nečasovo počínání v pořádku, stejně jako dnes není v pořádku počínání Babišovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…