Fiasko v ČT: Koaliční partneři se neshodli v základních věcech

16.10.2012 22:53

Vládní koalice mění po volebním debaklu svůj směr. Premiér Petr Nečas navrhuje dobrovolné sociální karty a kompromisní baliček daňových změn. Návrh počítá s posunutím spodní hranice na patnáct procent, a to jen na rok. Horní hranice má zůstat. Zvednou pro něj rebelující poslanci ODS nyní ruku a umožní tak další fungování vlády, která s hlasováním o stabilizačním balíčku spojila hlasování o důvěře?

Fiasko v ČT: Koaliční partneři se neshodli v základních věcech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Ve studiu České televize panoval během pořadu Události, komentáře naprostý nesoulad mezi zástupci dvou koaličních partnerů Borisem Šťastným (ODS) a Helenou Langšádlovou (TOP 09).

Politici se během téměř půlhodinové diskuse nedokázali shodnout na základních principech ani termínech týkajících se takzvaného stabilizačního balíčku. Kabinet Petra Nečase s ním navíc spojil hlasování o důvěře vládě. Pokud se poslanci na balíčku nedohodnou, padne současná vláda.

Boris Šťastný, jeden z poslanců ODS, kteří vystoupili proti tomuto balíčku daňových změn, odmítli pro něj hlasovat a jsou označováni za rebely strany, odmítá vysvětlení propadu vládních stran v krajských volbách pomocí nepopulárních reforem.

Hrozí pád vlády

"Mně nestačí vysvětlení toho sobotního debaklu, které je smrskáváno do debaty o jednom procentu DPH. Ne, tady je pravice na pokraji propasti. Jestli si to občanští demokraté a naši koaliční partneři neuvědomují, pak v příštích volbách hrozí skutečný návrat komunistů k moci," řekl na úvod Šťastný.

Jeho kolegové z poslaneckého klubu ODS prý rozhodně nepodpoří stabilizační balíček navrhovaný vládou, dokud od ministra financí Miroslava Kalouska neuslyší jasnou vizi, že vláda nebude jen brát živnostníkům bez toho, aby představila systém úsporných opatření na druhé straně.

Daňový balíček podle poslance naprosto odporuje programovému prohlášení vlády i samotnému programu ODS, se kterým šla do sněmovních voleb.

"Pokud vláda nedokáže naplnit programové prohlášení, musí ho nějak revidovat, nebo musí následovat něco jiného. Já si rozhodně nepřeji pád vlády, to by byla pro pravici další rána, ale jsem přesvědčen, že my musíme fungovat v rámci programového prohlášení," uvedl Šťastný.

Naprostý nesoulad

Poté, co do diskuse vstoupila Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09, zavládl mezi oběma politiky naprostý nesoulad. Poslanci se nedokázali shodnout ani na základních termínech týkajících se fiskální politiky.

Šťastný Langšádlové vyčetl, že koalice nedodržuje programové prohlášení a že on sám, jakožto člen strany s dvacetiletou tradicí, rozhodně hodlá nadále zastávat její jasné principy a prosazovat je ve vládě.

Boris Šťastný se také rázně vyjádřil proti zavedení takzvané milionářské daně. Je podle něj naprosto nepřípustné, aby pravicové strany znevýhodňovaly schopné lidi tím, že jim "napálí" další daň. Taková úprava prý pouze prohloubí šedou ekonomiku, kdy si podnikatelé budou nechávat platit za služby "na ruku".

Langšádlová naproti tomu ospravedlňovala nutnost přijetí stabilizačního balíčku tím, že jinak se nepodaří v příštím roce udržet rozpočet. A vyjádřila své rozhořčení nad tím, že ODS jako koaliční partner nedrží slovo, když dříve byla v debatách o DPH zajedno s dalšími členy vlády.

Ekonom: Vláda přehlíží hlavní problém

Makroekonomický poradce Jaroslav Ungerman, který se do debaty připojil, vyjádřil lítost nad tím, že se dvě hlavní strany nejsou schopny domluvit. A podle něj přehlížejí koaliční partneři hlavní problém, kterým je to, že dochází ke krácení daní. Pro ilustraci uvedl, že až 70 procent podnikatelů v pohostinství neplatí DPH.

Vláda by se tedy neměla přít o jeden procentní bod, ale měla by svoje úsilí zaměřit v prvé spíše na to, jak efektivně zamezit těmto daňovým únikům, které tvoří až 35 miliard ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…