Filip přitvrdil: Hermana by mělo prověřit státní zastupitelství

09.12.2016 13:00

Kroky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) by mělo prověřit státní zastupitelství. Uvedl to šéf komunistů Vojtěch Filip. Vyjádřil se také ke kauze bývalého hlavního hradního protokoláře Jindřicha Forejta.

Filip přitvrdil: Hermana by mělo prověřit státní zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Filip poukázal na to, že Forejt požádal o rozvázání pracovního poměru na Pražském hradě v době, kdy se objevilo kompromitující video, na kterém údajně užívá drogy. „Nemám v úmyslu se k nahrávce vyjadřovat, považuji podobné praktiky za zástupné a nedůstojné. Pokud by však někdo hledal skutečné důvody údajných tlaků na pana Forejta, aby rezignoval, stačilo by, aby si vzpomněl na sérii pochybení, kterých se aparát Hradu v poslední době dopustil a za které zřejmě nese vinu také právě pan Forejt,“ píše Filip.

A v této souvislosti připomíná pozdní přílet prezidenta na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče nebo na podivné okolnosti tzv. neudělení státního vyznamenání příbuznému ministra kultury Daniela Hermana Jiřímu Bradymu.

Mohlo jít o cílenou diskreditaci prezidenta

„Pokud jsou tyto chyby důvodem, proč byl prý vyvíjen na J. Forejta nátlak, aby rezignoval, a pokud je pravda, že série těchto chyb ze strany Hradu není úplně náhodná, mohlo jít také o cílenou diskreditaci hlavy státu,“ obává se Filip.

Stejně nekompromisně by se podle něj mělo přistupovat i k ostatním, kteří se pokusili zostudit prezidenta či mají na svědomí štvavou kampaň proti hlavě státu.

Státní zastupitelství by podle Filipa mělo začít prověřovat, zda nedošlo ke spáchání trestného činu. A to nejméně zneužití pravomoci veřejného činitele, a to nejen pracovníky aparátu Hradu, ale i např. ministrem kultury Danielem Hermanem. Ten je podle Filipa nejen neloajální k vládě, ale také samotné hlavě státu.

Herman se stal vlastizrádcem

„A co více, ministr kultury Daniel Herman, jako historicky první člen české vlády, vystoupil na norimberském sudetoněmeckém sjezdu. To také může být ve spojení s cizí mocí i jiné úmyslné jednání proti ústavnímu pořádku České republiky, včetně vlastizrady,“ upozorňuje Filip.

Herman podle něj zřejmě již zapomněl na to, jak sudetští Němci masově podporovali Konrada Henleina a okupaci tehdejšího Československa. „Přispěli tak k rozpoutání druhé světové války. Pan ministr otevřeně pohrdá osudem desetitisíců obyvatel žijících v českém pohraničí, kteří si prožili vystěhování už před válkou a v době války peklo, už jen tím, že museli opustit své domovy,“ prohlásil Filip s tím, že Herman tak otevřeně podpořil vlastizrádce a „sám se vlastizrádcem stal“.

„Jeho působení je podkopáváním vlády i prezidentského úřadu. Nemyslím si, že když chce škodit, bude rezignovat, ale měl by za své jednání nést odpovědnost a je tedy namístě, aby státní zastupitelství jeho kroky podrobilo zkoumání podle trestního zákona,“ dodal Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…