Fotovoltaici nejsou nepřátelé lidu, zaznělo v rozhlase

15.11.2013 17:28

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu okomentoval výsledky kontroly Energetického regulačního úřadu, který po kontrole více jak 180 fotovoltaických elektráren podal 56 trestních oznámení. Sedlák přesto trvá na tom, že žádní solární baroni v Česku nejsou. Podnikatelé v tomto odvětví prý Česku pomáhají, ale existuje zde snaha je zdiskreditovat. Chyby prý udělal ERÚ.

Fotovoltaici nejsou nepřátelé lidu, zaznělo v rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

„To číslo je možná na první pohled velké, ale nás na tom zaujala jiná věc, a to totiž ta, že se ERÚ přiznal k tomu, že se pochybení dopustil on sám, resp. jeho minulé vedení nebo stavební úřady.... Nebylo řečeno, že se pochybení dopustili provozovatelé fotovoltaických elektráren, ačkoli je i to možné,“ prohlásil v úvodu Sedlák. To, zda k pochybením došlo i na straně provozovatelů elektráren musí prověřit policie.

Host pořadu v této souvislosti poukázal na to, že úřad může znovu otevřít řízení o udělení licence pro provozování elektrárny, ale ERÚ se této konkrétní pravomoci vzdal a přesunul aktivitu na stranu policie a státních zástupců. „Zatím jsem se nesetkal s provozovatelem elektrárny, který by neměl elektrárnu v pořádku. Oni je provozují proto, aby pomohli České republice, prozradil dále v pořadu.

Solární baroni jsou hloupost

Podle jeho názoru nejde vyloučit, že se někdo dopustil zločinu ve věci provozování fotovoltaických elektráren, ale podle jeho názoru je absolutně nesmyslné tvrdit, že fotovoltaický byznys ovládají baroni, kteří by se tím snad chtěli zajistit na důchod. Stranou neponechal ani prohlášení kriminalistů, kteří prohlásili, že minulé vedení ERÚ nastavilo odpovídající ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů, ačkoli současná ředitelka ERÚ Alena Vitásková prohlašovala, že ceny byly přemrštěné. A proč to tvrdila? Na to musí podle Sedláka odpovědět především ona sama.

„Musíme to vztáhnout na fungování politiků z minulého roku. Toto vystoupení paní Vitáskové zapadá do toho balíčku, jehož smyslem je udělat z majitelů fotovoltaických elektráren nepřátele lidu,“ míní Sedlák.

Odmítá tvrzení, že by obnovitelné zdroje v Česku byly podporovány více, než je tomu v zahraničí. Podpora obnovitelných zdrojů navíc podle něj není hlavní příčinou relativně drahé elektřiny pro domácnosti. Za vysoké ceny prý odpovídá distributor energie. Poplatky za distribuci by se měly měnit v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…