Genocida. A opravdu ne Putin. Pekarové na síti připomněli, jakými „kamarády“ se to chlubí

04.02.2024 9:10

Markéta Pekarová Adamová na své cestě v Ázerbájdžánu uctila památku obětí sovětské armády v Aleji mučedníků. „Krveprolití, které Sovětský svaz způsobil, předznamenalo jeho konec,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny a vyjádřila své přání, aby na Ukrajině Rusko čekal stejný osud. Novinář Marek Stoniš prohlásil, že se jedná o „chumel zmatených slov“ a spolu s dalšími se ptal po pravém důvodu cesty Pekarové.

Genocida. A opravdu ne Putin. Pekarové na síti připomněli, jakými „kamarády“ se to chlubí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navštívila Arménii, z té pokračovala do Ázerbájdžánu a uvedla, že v případě sporů o území Náhorního Karabachu podporuje zprostředkovatelskou roli Evropské unie. Z jejích slov je jasné, že ze sporů Arménie a Ázerbájdžánu „profituje pouze Putinovo Rusko“.

Pekarová navštívila i hlavní město Ázerbájdžánu, Baku. Tam uctila památku padlých Ázerbájdžánců v tzv. Aleji mučedníků po Černém lednu v roce 1990, kdy do ulic hlavního města vtrhla Sovětská armáda.

„Sovětský svaz nikdy neuznával právo národů na sebeurčení. To poznala i naše země v roce 1968,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny na sociální síti X. „Alej mučedníků v Baku připomíná krutost a zločiny Rudé armády na ázerbájdžánském lidu. Touha po svobodě se však nedá zastavit. Krveprolití, které Sovětský svaz způsobil, předznamenalo jeho konec. Přála bych si, aby na Ukrajině čekal Rusko stejný osud.“

Ázerbájdžánská demokratická republika vyhlásila svou nezávislost v roce 1918, záhy byla však v roce 1920 začleněna do Sovětského svazu jako Ázerbájdžánská sovětská socialistická republika. Současná republika Ázerbájdžán vyhlásila svou nezávislost ještě před oficiálním rozpuštěním Sovětského svazu v prosinci 1991. Poté se od ní odtrhla oblast Náhorního Karabachu.

Prezidentem Ázerbájdžánu je Ilham Alijev a to už od října 2003. Byl zvolen se 77,97 % hlasů, demokratičnost voleb byla opozicí i médii zpochybňována. Do funkce nastoupil po svém předchůdci, Hejdaru Alijevovi – jeho otci, který byl prezidentem od roku 1993. K moci se dostal za pomoci státního převratu. Předtím zastával funkci 1. tajemníka Komunistické strany Ázerbájdžánu, byl i zástupcem ředitele KGB pro Ázerbájdžán.

V loňském roce též Ázerbájdžán zahájil rozsáhlý útok na Náhorní Karabach. Údajným cílem vojenské operace bylo vyhnání etnických Arménů z oblasti.

Nejdůležitějším odvětvím národního hospodářství je těžba ropy. Ropný průmysl se podílí na tvorbě HDP přibližně třemi čtvrtinami. Západ si v tomto ohledu Ázerbájdžánu velice váží. V roce 2019 se největší objem ropy vyvážel do Itálie, Německa, Španělska, Česka i Francie.

Že je příspěvek Pekarové „chumel zmatených patetických slov“, seznal novinář Marek Stoniš. Předsedkyně sněmovny se podle něj svými slovy snažila zakrýt pravý účel své návštěvy Ázerbájdžánu. Tím je podle Stoniše jednání o dodávkách ropy.

„Právo na sebeurčení v současnosti neuznává hlavně Ázerbajdžán a despotický ,rodinný' režim prezidenta Alijeva. Před půl rokem vyhnali jeho islám vyznávající Azerové (opravdu to nebyl Putin), se kterými teď pravděpodobně jednáte o dodávkách zcela ,nedemokratické' ropy, ze svých domovů 100 tisíc křesťanských Arménů, čemuž se v civilizovaném světě říká genocida,“ připomněl Pekarové novinář a obvinil ji z podpory genocidy. „Vy tu genocidu křesťanů návštěvou Ázerbajdžánu podporujete, a nic na tom nezmění, ani kdybyste dva dny a dvě noci v Baku dřepěla v Aleji mučedníků.“

Se svým komentářem, že je chování Pekarové „ostudné“, se připojil i bývalý ministr zdravotnictví, lékař Svatopluk Němeček. „Plná pusa lidských práv a o etnické čistce, jejíž obětí jsou křesťanští Arméni, ani slovo!“

Reagoval i právník Ondřej Dostál. „Arménie dislikes that. Zejména těch 100tisíc vysídlenců,“ připsal k příspěvku Pekarové na X. „Jak je možné, že v tom Aspenu vychovávají samé takové Pekarové a Rakušany? Špatné přijímačky? Mizerný výcvikový program?“ domáhal se odpovědi.

„Položíte věnec i za mrtvé civilisty z Karabachu?“ ptal se další uživatel sítě.

Jiný uživatel X dal Pekarové za pravdu, stejně jako novinář Stoniš se však ptal po pravém účelu cesty. „Prosím Vás, máte pravdu, ale tohle všechno jste mohla psát z domova a bez toho, aniž byste zase použila peníze daňových poplatníků k tomu, abyste jela na dovolenou, můžete, prosím Vás, napsat opravdový účel cesty a nelhat o podnikatelských aktivitách, moc děkuji.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co třeba jiná alej,Markéto? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse04Dovi , 04.02.2024 9:53:32
Třeba Alej andělů a oběti řádění banderovců,těm se nepojedeš poklonit???

|  36 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …