Hejtman Mišák: Lidé dali přednost „vzdorostranám“

17.01.2014 17:24

„Bohužel, výsledek parlamentních voleb byl takový, jaký byl, a za této konstelace se nedala postavit jiná koalice.“ Co tak od rodící se vlády očekává? Jak hodnotí výsledek prvního kola aktuálních senátních voleb? Nejen o tom, ale především o jednom z největších problémů kraje, nezaměstnanosti a s tím souvisejícími sociálními problémy, jsme hovořili s hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD).

Hejtman Mišák: Lidé dali přednost „vzdorostranám“
Foto: stanislav-misak.cz
Popisek: Hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák

Pane hejtmane, jak byste stručně hodnotil uplynulý rok? Považujete jej za úspěšný?

Přes všechny peripetie na centrální úrovni konstatuji, že uplynulý rok byl v podstatě úspěšný. Začnu možná netradičně tím, že nás nepotkala žádná živelná katastrofa jako povodně nebo větší průmyslové havárie, což je možná pro mnohé zvláštní, že s tím začínám. Jinak se nám ale také podařilo investovat za více než miliardu korun.  

A jaké jsou vaše priority pro ten rok letošní? Jaké hlavní investice letos plánujete?

Plánujeme opět investice ve výši 1 miliardy 69 milionů korun. Z toho půjde do oblasti školství téměř 330 milionů na 16 investičních akcí, do oblasti sociálních služeb přes 501 milionů na 18 investičních akcí, do oblasti zdravotnictví téměř 300 milionů na 9 investičních akcí a do oblasti kultury přes 75 milionů korun na 4 investiční akce.

Jedním z nejpalčivějších problémů kraje je nezaměstnanost a s tím související sociální problémy. Vy jste sice již v minulosti dával vinu především Nečasově vládě, co se ale vy osobně snažíte dělat pro to, aby se situace změnila? Již letos by díky dotacím mělo dojít k pozitivní změně v systému financování služeb a, jak uvádíte na svých stránkách, od roku 2015 se má zásadním způsobem změnit systém financování sociálních služeb. Co to znamená pro občany?

Nejdříve k tomu, co se snažíme dělat pro řešení nezaměstnanosti. Jedna z cest je právě to, že jsme významný investor, který díky těmto investicím dává lidem práci. Máme ale také tým lidí složený jak ze zástupců kraje, tak firem, kde se snažíme hledat cesty, jak zmírnit dopady hospodářské krize a zvýšit zaměstnanost. Další z cest je pakt zaměstnanosti, který se po vzoru a zkušenostech Moravskoslezského kraje chystáme v nejbližších dnech realizovat.

Pokud se budeme bavit o financování sociálních služeb od roku 2015, které má být převedeno na kraje, nebude-li to doprovázeno finančními prostředky, tak to nemá smysl. Očekáváme, že ruku v ruce v rozpočtovém určení daní budou kraji převedeny finance ve výši referenčního roku 2010, tj. minimálně ve výši 8 miliard korun.

A co v tomto směru očekáváte od rodící se vlády?

V tomto směru tedy očekáváme od rodící se vlády právě to, že tyto záležitosti budou zohledněny, že pokud přejdou veškeré kompetence, co se týkají podpory sociálních služeb, na kraje, že také v rozpočtovém určení daní k tomu přijdou patřičné finance. To se týká všech agend, které přejdou na kraje nad rámec jejich současných kompetencí, že přijdou s příslušnými finančními prostředky. Očekáváme také, že bude fungovat aktivní politika zaměstnanosti a tedy například nesmysl, který nastal převedením výplaty sociálních dávek na úřady práce, bude zrušen. Kvůli této zatěžující agendě musely úřady práce rezignovat na aktivní působení na zaměstnanost, protože mají problém se vypořádat s výplatou dávek.

Jestliže se ještě pozastavíme u nezaměstnanosti, co je největším problémem kraje při vyjednávání s potencionálními investory?

V našem kraji je to dopravní dostupnost, protože dopravní infrastruktura vyšších tříd komunikací stojí, ať jde o R49, R55 či R35. Další velký problém je, že v průmyslové zóně v Holešově se zvýšilo na více než desetinásobek vynětí ze zemědělského půdního fondu, což samozřejmě investory odrazuje.

O víkendu se také ve zlínském obvodu uskutečnily doplňovací volby do Senátu, a byť jste se vy osobně dostal v roce 2012 s Tomio Okamurou do druhého kola, nyní jste se rozhodl již nekandidovat. Proč?  A jak hodnotíte jejich výsledek? Překvapil vás?

Jak jsem řekl již dříve, výsledek voleb v roce 2012 mi dal odpověď, že je třeba více myslet na rodinu než na politiku, a podle toho jsem se také zachoval.

Výsledek aktuálních senátních voleb mě překvapil, byli jsme přesvědčeni, že naše kandidátka postoupí do druhého kola a že má na to, aby zvítězila. Bohužel se tak nestalo, protože byla velmi malá volební účast, a to je pro nás vždy špatná zpráva, neboť se již dříve potvrdilo, že právě naši voliči k volbám nejdou. Při těchto senátních volbách se na tom jistě odrazila situace na centrální úrovni.

A jak byste nyní hodnotil roční působení Tomio Okamury v Senátu směrem ke kraji, potažmo regionu, z pozice hejtmana? A čím si vysvětlujete úspěch nejen hnutí Úsvit, ale především hnutí ANO v předčasných volbách do sněmovny?

Lidé jsou z politiky otrávení, a proto volí „vzdorostrany“.

Podporujete nyní rodící se koalici? Nemyslíte si, že podnikatel Andrej Babiš dokáže brzdit sociálně demokratické hospodářské plány, pokud dojde ke jmenování kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, jak tvrdí někteří komentátoři?

Bohužel, výsledek parlamentních voleb byl takový, jaký byl, a za této konstelace se nedala postavit jiná koalice. Jen si přeji, ať je nová vláda co nejdříve jmenována a začne fungovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…