Hejtman Řihák: Je jen na SPOZ, zda se z ní stane odkladiště bývalých sociálních demokratů

16.02.2013 10:57

ParlamentníListy.cz požádaly o rozhovor Středočeského hejtmana a zároveň senátora za ČSSD Josefa Řiháka, se kterým jsme zaměřili na současnou politiku, ale vrátili jsme se i zpátky v čase k bývalému hejtmanovi Rathovi.

Hejtman Řihák: Je jen na SPOZ, zda se z ní stane odkladiště bývalých sociálních demokratů
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

 

Novým prezidentem České republiky se stal Miloš Zeman, který se již nechal slyšet, že se bude více účastnit jednání vlády i parlamentu. Objevily se obavy, že se bude snažit do exekutivy zasahovat. Co si o tom myslíte?

Miloš Zeman již dříve říkal, že se bude scházet s občany a se starosty, což je podle mě správně. Stejně tak nevidím nic špatného na tom, aby se scházel i s vládou či navštěvoval zasedání obou komor parlamentu. Je to dobrá myšlenka, aby vláda znala názor pana prezidenta. Koneckonců dostal od voličů silný mandát.

Již v minulosti přestoupilo k SPOZ několik členů ČSSD. Neobáváte se v souvislosti s vítězstvím Miloše Zemana, který je jejím čestným předsedou, že se objeví více takových ,,přeběhlíků“?

Nemohu to vyloučit. Z ČSSD odcházeli a odcházet budou členové, kteří jsou z různých důvodů nespokojení, většinou ovšem takoví, kteří neuspěli ve svých ambicích v rámci svých organizací. Je jen na SPOZ, zda se z ní stane odkladiště takových bývalých sociálních demokratů. Pro ČSSD to může mít paradoxně naopak pozitivní efekt.

Minulé čtyři roky vedla Středočeský kraj sociální demokracie, která se opírala o tichou podporu KSČM. V krajských volbách však KSČM posílila a dostala se tak do Rady kraje. Jak se Vám nyní s komunisty v Radě spolupracuje? Domníváte se, že se Vám podaří naplnit Váš předvolební program?

Spolupráce s KSČM je standardní, patří mezi aktivní členy rady. Věřím, že se nám podaří naplnit celý náš volební program a nejen ten, ale z velké části i programy ostatních politických stran, což máme uvedeno i v našem programovém prohlášení.

Hodně se spekulovalo, zda ČSSD v krajských volbách poškodí zatčení, nyní již exhejtmana, Ratha. ČSSD v kraji ale přesto uspěla. Co vítězství ČSSD podle vás způsobilo? A co je podle vás příčinou celkového vzestupu levice a spolu s tím i komunistů? 

ČSSD prošla před volbami ve Středočeském kraji nesmírně složitým obdobím. Jen čas ukáže, zda vše, co bylo řečeno tehdy v médiích, byla pravda a co účelová lež, která měla ČSSD poškodit. Jsem rád, že se lidé nenechali znechutit a hodnotili především výsledky za 4 roky práce v kraji. To je podle mne hlavní důvod vítězství středočeské ČSSD v krajských volbách.

Vy osobně působíte ale také jako senátor, kde jste na začátku února podpořil spolu s 50 senátory a senátorkami ústavní stížnost na zrušení projektu Skaret. Jakou šanci má podle Vás stížnost na úspěch? A jak byste celkově hodnotil reformy současné vlády?

Bude záležet na ústavním soudu, jak rozhodne. Věřím, že nám vyjde vstříc, protože tu jde o občany, které vláda tímto svým špatným rozhodnutím poškozuje.

Miloš Zeman také v jedné z předvolebních prezidentských debat zmínil, že kdyby mohl, změnil by Ústavu tak, aby se posílila pravomoc Senátu. Mnozí upozorňují, že v současné podobě je totiž nadbytečný. Souhlasíte? A jaký způsobem byste pravomoci Senátu posílil?

Moje pozice hejtmana je v hodnocení Senátu odlišná, než od kolegů, kteří nezastávají žádnou funkci v komunální či regionální sféře. Starostové, primátoři či krajští politici v čele s hejtmany dokáží tuto funkci mnohem lépe zúročit, protože do své senátorské činnosti mohou zařadit své zkušenosti z praxe při výkonu samosprávy. A to je nesmírná hodnota. Tímto směrem by se podle mne měly ubírat úvahy o postavení Senátu v českém ústavním pořádku.

Mezi problémy kraje patří především zadluženost a problémy s dopravou. Jakým způsobem byste chtěli tyto problémy řešit?

V první řadě chceme pečlivě vybírat akce, které jsou pro kraj nezbytné, a ty pak budeme realizovat. Dále chceme stavět především za peníze z dotací a samozřejmě šetřit. V době, kdy nám vláda neustále snižuje dotace, zvyšuje ceny energií, DPH a vše zdražuje, to ale jde velice ztěžka.

Co je Vaší prioritou hejtmana pro následující volební období?

Mojí prioritou je především nezvyšovat zadlužení kraje a dobře hospodařit. Z jednotlivých resortů je to určitě sociální péče, doprava a zdravotnictví. Také chci i nadále zachovat naše vlajkové lodi, se kterými jsme šli do krajských voleb, tedy proplácení regulačních poplatků, vyplácení žákovského jízdného a učňovských stipendií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…