Herman ministrem díky lobby mocného církevního spolku? I to je prý možné

04.01.2014 20:28

Daniel Herman, poslanec KDU-ČSL a kandidát na ministra kultury, zažil v poslední době velký obrat ve svém životě. Poté, co byl odvolán z postu šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), vstoupil do vysoké politiky. On-line deník Týden.cz spekuluje o tom, zda za jeho úspěchem nestojí lobby "církevních kámošů".

Herman ministrem díky lobby mocného církevního spolku? I to je prý možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Jak Týden.cz píše, své první politické kontakty Herman získal, když měl jako kněz blízko k vlivnému Hnutí fokoláre. Fokoláre hlásá všeobecné bratrství, bylo založeno v roce 1943 Italkou Chiarou Lubichovou. V osmdesátých letech získalo toto hnutí v České republice silnou pozici v podzemní církvi a po revoluci našla generace lidí vyrůstající v něm uplatnění v celém spektru společnosti, čímž se hnutí chlubí i na svých stránkách.

S Hnutím fokoláre prý Hermanův život úzce souvisí. Podle serveru je možné, že jeho členové prosadili Hermana v roce 2010 do čela ÚSTRu s pomocí Hermanova přítele, exministra vnitra za ČSSD Františka Bublana. "Tam určitě nebyla žádná lobby," tvrdí ale Herman.

Varování exministra Kalouska

Že je fokoláre vlivným hnutím, je podle některých názorů zřejmé. "Příslušníci fokoláre jsou mimořádně aktivní," řekl loni časopisu Týden exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Oblíbili si lidovou stranu jako politickou instituci, v níž se chtěli angažovat. Problém je, že díky tomu v KDU-ČSL vznikla paralelní rozhodovací struktura. Strana měla volené orgány a vedle nich bylo fokoláre - propojené, dobře organizované a snažící se ovlivňovat rozhodování," dodal poslanec.

"Fokoláre odvádí v katolické církvi jistě dobrou práci, ale v lidové straně nemá vůbec co dělat," cituje server Kalouska. Spekulace o působení fokolarínů v pozicích náměstků, šéfů ministerských odborů či členů statutárních orgánů státních firem nabývají s těmito ostrými výroky podle Týdne.cz reálnějších kontur. Dokonce prý hrozí, že teď budou mít díky Hermanovi zásadní vliv i na Ministerstvu kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…