Hezké holky, děti, dělníci! Umělec natáčel koncert Ortelu a kavárnu nepotěší

11.12.2017 11:58

Režisér Igor Chaun zavítal na koncert skupiny Ortel. A svůj dojem z celé akce pak sdělil časopisu Reflex. Koncert nazval dokonce takovou normální tancovačkou.

Hezké holky, děti, dělníci! Umělec natáčel koncert Ortelu a kavárnu nepotěší
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Chaun se za Ortelem vydal na předměstí Českých Budějovic, neboť podle svých slov chtěl zjistit, zda je Ortel a jeho skupina opravdu nebezpečím pro demokracii. Chaun uvádí, že před svým příjezdem na koncert se podíval na pár rozhovorů, pustil si jejich hudbu a také si přečetl texty. 

„Uvědomil jsem si, že ano, působí to místy ostře, ale je tam především přítomna nadsázka. Která patří k uměleckému projevu. A některé texty zahraničních skupin jsou mnohem, mnohem ostřejší, třeba amerických rapperů. Nicméně jsem nevěděl úplně přesně, co mě na koncertu očekává,“ podotkl ještě před koncertem Chaun, jenž se koncertu účastnil v mikině s kapucí.

Anketa

Je v pořádku, že hasiči několik dní zachraňovali jezevčíka Mildu?

hlasovalo: 6322 lidí

Původní text a video najdete ZDE.

Když dojel na místo, překvapilo jej, že nevidí davy ani policejní kordon. I sál byl prázdný, i když Chaun, jak píše, přijel o hodinu dřív. Bylo však jasné, že bude plno, neboť dopředu bylo prodáno 400 lístků.  

„Po sedmé večerní začali přicházet lidi. Vše se velmi protahovalo. Úzkým vstupem do hospodského sálu se valili místní a odbavení trvalo. Měli na sobě znaky příslušenství k Ortelovu minikultu. 
Zjistil jsem, že vlastník klubu Jiří měl pravdu. Byli to normální lidé. Občas nějaký drsněji vypadající chlap, ale spíš bych to tipoval na dělníka, který si na sebe svátečně navlékl tričko s nápisem Ortel a na hlavu uvázal černý šátek. Občas skupinky holek, docela pohledných. A taky rodina včetně dítěte, malé holčičky,“ popsal Chaun, jenž podle svých slov za celou dobu viděl jen dva nácky, tedy trochu od pohledu. 
 
Ortel začal hrát v deset večer, popisuje Chaun, vystoupení trvalo hodinu a půl i s přídavky. „Nikdo nehajloval. Nevzýval nacistické symboly, nevyzýval k nenávisti ani k násilí. Přátelé, viděl jsem úplně normální tancovačku. Spokojené lidi v sále. Hudebně si to hodnotit netroufám, asi je to solidní průměr. Ortel, nikoli bez charismatu, prokládá písně krátkými proslovy. Spíše vlasteneckými,“ řekl následně Chaun, jenž si podle svých slov koncert užil. Spřátelil se prý s mnohými lidmi, kteří nebyli rasisté. 

„Po absolvování koncertu jsem dospěl k názoru, že Ortel má právo zpívat, jak zpívá, že lidi mají právo se radovat, jak se radují, a že mají právo volit Ortela do Zlatého slavíka, pokud chtějí. 

A že je trapné hledat záminku od pořadatelů, aby Zlatého slavíka Ortel nevyhrál. Oceňuji postoj Kabátů, že zlatou medaili chtějí vrátit. Toho se od ruských biatlonistek nedočkáme,“ uzavřel Chaun v tištěném vydání Reflexu.

Na webu Reflexu pak přinesl ještě video z koncertu, kde, jak dodává, si při stříhání všiml, že jedna ruka z publika vylétla a zahajlovala. „Je mi to líto. Pletu se tedy a ti osvalení, nakrátko ostříhaní muži v tričkách s nápisem Ortel a umrlčími lebkami na hrudi, kteří byli v publiku taky přítomní, na tohle čekají? Je to tajná hnědá subkultura společnosti, která čeká na svoji příležitost? Anebo ojedinělý kretén…???“ zeptal se zostra Chaun a dodává, že Tomáš Ortel za toto nese určitou zodpovědnost, neboť vytváří cosi, co tyto lidi přivolává. 

Ne všichni však s Igorem Chaunem souhlasili. Na jeho facebookovém profilu se objevily i mnohé nesouhlasné reakce, například ta od Aleše Kanioka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…