Hloupost, nebo politický tlak. Drábek v televizi setřel kontrolory, kteří mu přišli na drahotu

09.09.2013 23:02

Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka bylo nezbytné, aby systém výplaty dávek byl ve výsledku dražší, než se původně plánovalo. Narostl totiž objem služeb, které si ministerstvo objednalo.

Hloupost, nebo politický tlak. Drábek v televizi setřel kontrolory, kteří mu přišli na drahotu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

„Došlo k výraznému navýšení původní částky, stejně jako došlo k výraznému navýšení objemu služeb, které ministerstvo kupovalo,“ vysvětloval v Událostech, komentářích na ČT Jaromír Drábek. Odmítá tak, že by resort práce a sociálních věcí pod jeho vedením udělal jakoukoliv chybu.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) totiž zjistil, že nový systém výplaty dávek stál nakonec pětinásobek původní ceny. Titulek, který NKÚ vydalo, je ale podle Drábka lživý. „Člověka musí napadnout, že je to buď nehorázná hloupost, nebo je to nějaký politický tlak,“ míní.

Exministr si totiž stále stojí za tím, že změnou systému se ušetřily miliardy korun, a navíc se omezilo ohrožení chudobou. Jistě, že nejlepší by bylo nic nedělat a nezkazit, ale tak to prý Drábek nedělá. „Já jsem s tím do té funkce nešel,“ dodal.

Kritici s tím však nesouhlasí, mezi nimi i předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Jan Rovenský. „Ten systém byl zavedený překotně, bez jakékoliv přípravy,“ uvedl v ČT. „Jednoznačně se domnívám, že ten systém měl mít delší časové období na svoji přípravu,“ dodal.

Na to však Drábek odvětil, že více času jednoduše nebylo, i když by chtěl. Nedosáhlo by se pak prý takových úspor. „Já nepředpokládám, že by mě šéf odborů chválil, že jsme ušetřili tři tisíce míst,“ dodal s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…