Horší, než se čekalo: Rusko vyhostí stovky diplomatů USA

30.07.2017 20:44

Agentura Bloomberg přináší informace o stupňujícím se napětí mezi Ruskem a Spojenými státy. Moskva nařídila více než sedmi stovkám amerických diplomatů v Ruské federaci, aby si sbalili své věci a opustili Rusko. Kreml tak odpovídá na další zpřísnění protiruských sankcí, které odhlasovali američtí zákonodárci.

Horší, než se čekalo: Rusko vyhostí stovky diplomatů USA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy dál zamrzají. Místo oteplovaní, které ještě v předvolební kampani sliboval současný prezident Donald Trump, si velmoci vyměňují ostré vzkazy. V tom posledním Ruská federace požádala Spojené státy, aby k 1. září snížili počet svých diplomatů v zemi na 455. V tuto chvíli působí v Ruské federaci asi 1200 zaměstnanců, včetně amerických diplomatů a místních ruských zaměstnanců.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov Spojené státy navíc varoval, aby nesahaly k žádné reakci n tento krok, protože by to jen zhoršilo vztahy obou zemí. Rusko prý vyhoštěním stovek zaměstnanců diplomacie jen reaguje na zpřísnění amerických protiruských sankcí. Pokud Američané na vyhoštění diplomatů přece jen nějak zareagují, Rusko prý okamžitě odpoví další odvetou. „Mohu vás ujistit, že na stole jsou různé možnosti," řekl Rjabklov novinářům.

Američtí diplomaté zatím ruský krok odmítli jakkoli komentovat. Agentura Bloomberg poznamenává, že ruský odpověď na zpřísnění protiruských sankcí byla ostřejší než se čekalo, takže hrozí, že se roztočí nebezpečná spirála odvetných opatření mezi dvěma jadernými velmocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…