Hrdý šéf poslanců ČSSD: Jen ať Rath spolupracuje. Já se nebojím

22.05.2012 20:08

Jeroným Tejc se nebojí, že by David Rath u soudu spolupracoval a svědčil i v dalších možných korupčních kauzách. Pokud se tak stane, on má štít čistý.

Hrdý šéf poslanců ČSSD: Jen ať Rath spolupracuje. Já se nebojím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc připustil v rozhovoru pro ČT, že se David Rath může stát spolupracujícím obžalovaným. V takovém případě by pak bylo velice možné, že prozradí informace na další významné politiky. „Já se rozhodně nebojím. Je to věcí obhajoby, jaký zvolí postup,“ dodal Tejc.

Jakožto předseda i mandátového a imunitního výboru sněmovny byl Tejc jedním z těch, kdo rozhodovali, zda sněmovně doporučí stíhání Ratha. „David Rath se cítí nevinen,“ připustil na jednu stranu Tejc. Zároveň však naznačil, že podle jeho názoru spíše vinen bude. „Na mně a výboru ale není to soudit.“

Kdyby měl Tejc posuzovat Rathovu kauzu na základě toho, co výboru předložila policie, nepovažoval by slova obviněného za důvěryhodná. Například nesouhlasí s tím, že bývalý středočeský hejtman o ničem nevěděl. „Předložené důkazy hovoří pro to, že došlo k trestnému činu, záleží ale na soudu,“ uvedl.

Jako velký problém svého výboru momentálně vidí fakt, že některé údaje o Rathově kauze unikly do médií. „Já se určitě do střetu zájmů nedostanu,“ dušoval se, že on médiím žádné indicie neposkytl. Někteří jeho kolegové ale například mluvili o odposleších rozhovorů mezi Rathem, Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem.

„Ve chvíli, kdy máte 15členný výbor ze všech politických stran a všichni jsou bombardováni médii, tak to někteří kolegové neunesou,“ vysvětloval, proč někteří prozradili, co neměli.

Navíc poukázal na to, že ještě než výbor dostal do rukou informace ke kauze, v médiích se už objevila řada věcí, například o odposleších. A ty od výboru očividně být nemohly. Poslanci tak nejsou jediní, kdo nezákonně „promluvil“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…