Nebyli to poslední zadržení, myslí si Benda o kauze Rath

22.05.2012 17:34

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl v úterý poslanec a člen mandátového a imunitního výboru Marek Benda. Hovořilo se hlavně o Davidu Rathovi, kterého dnes výbor vyslechl a doporučil vydání. Benda řekl, že přestože Ratha rád neměl, situaci mu nepřál.

Nebyli to poslední zadržení, myslí si Benda o kauze Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

„I na samotném setkání byli vyšetřovatelé,“ popsal Benda, jak bylo ohlídáno, že se Rath nepokusí o útěk. „Najednou se musíte k lidem, které určitou dobu znáte, musíte do jisté míry chovat jako jejich soudce,“ popsal Benda, co je nejtěžší. Uvedl, že to bylo to nejtěžší.

Rathovi situaci Benda nepřál

Rath se poslance snažil poměrně důkladně přesvědčit o tom, že se jedná o politickou objednávku. Zadržený poslanec měl prý asi půlhodinové úvodní slovo a pak následovala debata s ním. „Byla doplněna některá skutková zjištění z doby před zadržením pana poslance Ratha,“ připustil Benda.

Benda je přesvědčen, že policie postupovala správně. „Já jsem s klidným svědomím hlasovat pro vydání pana poslance Ratha. Nikoli proto, že si to přeje veřejnost,“ řekl člen mandátního a imunitního výboru. Zkritizoval výroky předsedy Věcí veřejných Radka Johna, který médiím řekl o jednání víc než měl.

Trestní oznámení, které vedlo až k Rathovi, nebylo původně o něm, ale o hospodaření celého Středočeského kraje. „Vůbec není jisté, že toto byli poslední zadržení lidé,“ přemýšlí Benda.

„Jakkoli jsem pana poslance Ratha neměl nikdy rád, je to šok a každý z nás to cítil trochu tak, že on najednou řeší, že deset dní neviděl své děti a jestli je neuvidí dalších deset, jestli je potom bude vídat a jak často... Nepřál jsem mu to,“ uvedl Benda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…