Hůř, než myslíte. Pokuty pro Penny Market mají drsné vyústění

11.03.2024 8:54

1 700 000 Kč. Tolik činí pokuty, které dostal jen za minulé čtvrtletí řetězec Penny Market, převážně za šizení s cenami, kdy na cenovce v regálu je jedna cena, na účtence druhá. A vyšší. Obecně prospěšná společnost Kverulant zveřejnila pokuty, které řetězce za minulé čtvrtletí dostaly. Penny Market například za to, že si na kávě přihodil 20 Kč nebo na mentoskách 8 Kč. U jednoho výrobku byla cena dokonce dvojnásobná. Pokuta byla 600 000 Kč, což ovšem bledne proti předchozí pokutě tři miliony Kč, kterou Penny Market vyfasoval mimo jiné proto, protože dětský polštář a peřinu napálil o 559 Kč.

Hůř, než myslíte. Pokuty pro Penny Market mají drsné vyústění
Foto: Penny Market
Popisek: Penny Market

Obecně prospěšná společnost Kverulant zveřejnila pokuty, které v ČR uložila Česká obchodní inspekce řetězcům. Sám zakladatel společnosti nedávno zažil „pokus o podvod s hermelínem“, který sice na cenovce stál 35,34 Kč, ale na účtence 51,52 Kč.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí
V minulém čtvrtletí byly řetězce pokutovány celkem dvaačtyřicetkrát, a to v souhrné výši 3 miliony Kč. Rekordmanem je společnost Penny Market. Ta nejen dostala pokuty ve výši 1,7 milionu korun, ale dostala také tři nejvyšší pokuty. Nejvyšší, 600 000 Kč, dostal řetězec hned za několik prohřešků. Jednak za prodej alkoholu mladistvým. Ale také za to, že se lišily ceny na pokladně a na regálech.

Například v Sokolově měly bonbony (60 g) na papíře za 7,90 Kč, na pokladně ale za 9,90 Kč, rozdíl byl dvě koruny, ale statisticky 25 %. Podobný prohřešek pak Penny Market zopakoval v Klatovech. Kde balení kávy stálo na cenovce 79,90 Kč, ale na pokladně 99,90 Kč. Opět 25 % rozdíl. Na mentoskách si v tomto Penny Marketu přidali dokonce 80 %, při rozdílu cen 9,90 a 17,90 Kč. A do třetice, rýžové čokoládové chlebíčky byly sice v regálu za 24,90 Kč, ale na pokladně za 32,90 Kč.

V Rokycanech napálili špaldové sušenky o 10 Kč, ze třiceti korun na 40 Kč, tedy o celou třetinu, ale ještě horší to bylo s bylinným adventním kalendářem, který měl stát 50 Kč, ale prodával se za 100 Kč, tedy dvakrát tak draho. Klamné ceny byly pak také u cizrny, ale i u jablek, kde si tamní Penny Market přidal 5 Kč k uvedené ceně 34,90 Kč za kilo.

Může se zdát, že 600 000 Kč za pár korun nahoru je přemrštěné, nicméně inspektorát v Plzni podotýká, že za tyto prohřešky byl řetězec pokutován opakovaně. A přikládá celou stránku pokut Penny Marketu až do roku 2019. „Ani tato okolnost nevedla účastníka řízení k tomu, aby učinil taková opatření, aby k páchání přestupků nedocházelo,“ konstatuje pak.

Minulé pokuty uložené Penny Marketu
Zdroj: ČOI v Plzni

Podstatně obsáhlejší je pak zdůvodnění druhé nejvyšší pokuty, tedy 500 000 Kč, kterou Penny Market dostal v listopadu minulého roku. Vyšší než uváděnou cenu inspektoři zjistili v Penny Marketech v Karlových Varech, v Tachově, Domažlicích, Chebu, v Aši i v samotné Plzni. Prohřešky byly v drtivé většině na potravinách a na pití, například na Cole Zero byla uvedena cena 34,90 Kč, ale účtováno bylo 43,90 Kč nebo na olivách, které šly z 169,90 Kč na 199,90 Kč. Někdy si Penny Market přihodil i třetinu ceny.

Drsné vyústění: Dělají to schválně

Kromě toho ale ČOI zkoumala i slevy. A tam našla řadu prohřešků, kdy v Penny Marketu „zapomněli“ informovat, jaká byla nejnižší cena, za kterou se zboží prodávalo v posledních 30 dnech. Například v Chebu celkem u devíti položek.

Zapomenuté uvedení nejnižší ceny v Penny Marketu
Zdroj: ČOI v Plzni

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí

„Podle Kverulantova zdroje jde v případě supermarketů Penny o zcela chladnokrevně realizovanou praxi. V regále je úmyslně uvedena cena výrazně nižší než ta zavedená na pokladně. Zákazník si toho při markování obvykle vůbec nevšimne, a pokud ano, tak se mu pokladní omluví, že to špatně zadali do kasy. Zákazník pak může zboží vrátit do regálu, ale mnohdy „nechce zdržovat“, a tak si zboží za neférovou cenu koupí,“ dodává společnost a má za to, že management Penny tyto praktiky sám iniciuje.

Nejvyšší pokutu, celkem 3 miliony korun však uložila brněnská ČOI. Ta sice padla v roce 2023, je však za prohřešky z roku 2022. A vévodí jim nákup dětské peřiny a polštáře, které byly inzerované za 199,90 Kč, ale naúčtované za 759 Kč. Rozdíl 559 Kč už je dost podstatný.

Největší rozdíl v namarkované ceně v Penny Marketu
Zdroj: ČOI v Brně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vůbec nechci Penny Market obhajovat, ale šidí všechny řetězce, a to stejným způsobem, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNadsluncejasne1 , 11.03.2024 11:31:45
ať už je na účtence cena před slevou nebo prostě jiná cena. Nebo matoucí regály, které avizuji právě tu slevu. Moje kolegyně, se kterou jsme se v Albertu potkaly stála u pokladny a přepočítávala účtenku, rozčilovala se, že jim skoro pokaždé musí tu účtenku vracet s chybami, (kolegyně je účetní, takže důsledná). I já jsem se tam několikrát dohadovala ohledně ceny nebo plesnivé potraviny, na což jsem přišla až po zaplacení. Nikdy jsem neslyšela nějakou omluvu od zaměstnanců.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …