Inspekce nezjistila, kdo vynesl emaily o kauze Tatra

03.08.2012 16:58

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ani po půl roce nezjistila, kdo může za únik interní korespondence mezi nyní už bývalými příslušníky protikorupční policie Františkem Zahálkou a Petrem Krömerem. E-mailová komunikace mezi detektivy, kteří se podíleli na vyšetřování údajné korupce při nákupu nákladních vozů Tatra pro armádu, se přitom týkala zpochybnění vyšetřování kauzy. Později se text objevil na webu obviněného exministra obrany Martina Bartáka, prý jako důkaz jeho neviny.

Inspekce nezjistila, kdo vynesl emaily o kauze Tatra
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

"Nebylo zjištěno podezření ze spáchání nezákonného jednání ze strany příslušníka Policie České republiky ani jiné osoby, a proto byla věc uložena," řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Žalobce měl případ brzdit

Zahálka v e-mailu podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes zpochybňuje prověřování vedené proti Bartákovi, zbrojaři Michalu Smržovi a šéfovi společnosti Praga Petru Ptáčkovi. Na Zahálku, který byl jednu dobu šéfem vyšetřovacího týmu Tatra, si však podle deníku od počátku stěžovali státní zástupci, že případ brzdí. Později jej ve vedení týmu vystřídal právě Krömer. Proto byl Zahálka také jedním z podezřelých z úniku.

Koncem listopadu pak protikorupční útvar obvinil Bartáka z přijetí úplatku, Smrže z pokusu o podvod. Oba stíhaní po zástupcích automobilky údajně požadovali pět milionů amerických dolarů. V kauze jde o dodávku nákladních vozidel za 2,7 miliardy Kč. Případ rozvířil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss. Jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták peníze za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Barták obvinění popírá.

Smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel podepsala Tatra s ministerstvem obrany v polovině prosince 2006, kdy ještě Barták na ministerstvu nepůsobil. S Tatrou měla jako subdodavatel autodílů spolupracovat také česká společnost Praga. Tatra s ní ale ukončila spolupráci kvůli údajně nekvalitním dodávkám, což vyvolalo složitý spor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…