Izraelská neziskovka podporuje Brexit. Chceme se pomstít EU, přiznává otevřeně

17.06.2016 19:47

Izraelský deník Haaretz se ptá, proč by měla pravicová izraelská organizace podporovat vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Odpověď je jednoduchá, jde o pomstu za to, že Evropská unie podporuje Palestinu.

Izraelská neziskovka podporuje Brexit. Chceme se pomstít EU, přiznává otevřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Organizace Regavim spustila svou kampaň „Podpoř Izrael – Opusť Evropu“ ve snaze přesvědčit britské občany žijící v Izraeli, aby hlasovali pro vystoupení z Evropské unie. Ta totiž podle nich podporuje Palestinu a palestinské teroristy.

Regavim na internetu rozšířil upravené video ogranizace Hamás, na kterém jsou maskovaní palestinští ozbrojenci. Původní verze videa byla z tiskové konference Hamásu, na které skupina vyhrožovala útoky proti Izraeli v roce 2014.

Izraelská organizace přitom upravila i zvuk videa, na kterém nyní palestinští ozbrojenci chválí Evropskou unii za to, že se rozhodla zavést povinnost značit zboží z izraelských osad na západním břehu řeky Jordán, a také za to, že poskytuje Palestincům finanční i materiální pomoc.

„Pokud opravdu nenávidíte peklo, kterým je Izrael, a Židy a chcete podpořit náš boj, pomozte Británii setrvat v EU,“ tvrdí hlas na videu. Chválí také šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna, jehož jeden stranický kolega byl nedávno obviněn z antisemitismu. „Těšíme se na to, až využijeme vašeho pozvání na čaj na terasách parlamentu,“ pokračuje hlas.

Regavim je nezisková organizace, která „monitoruje a zahajuje právní akce proti z jejich pohledu nelegální výstavbě a záboru půdy ze strany Palestinců a Beduínů v Izraeli a na Západním břehu.“ Regavim je velkým kritikem Evropské unie a jiných nadnárodních celků, které viní z intervencí do izraelských vnitřních záležitostí.

Celý text zde.

„Mysleli jsme, že jediný způsob, jak jim dát okusit jejich vlastní medicínu, je vyjádřit naši frustraci tím, že se zvedneme a půjdeme se zapojit do aktu, který mnozí vidí jako vnitřní záležitost britského lidu,“ řekl šéf organizace Ari Briggs.

Podle Briggse není v „kritice západních intervencí a následných pokusech o ovlivnění britských voličů“ žádný rozpor, jelikož Regavim je nezisková organizace. „Pokud bychom byli placeni izraelskou vládou a ty peníze bychom použili na kampaň ve Velké Británii proti britské vládě či proti Evropské unii, tak by to bylo srovnatelné s tím, co se děje tady,“ dodal.

Podle deníku Haaretz je přitom Regavim financován i z izraelských institucí. V letech 2010 až 2014 dostala organizace zhruba 2,5 milionu dolarů od místních zastupitelstev a jiných „orgánů státní správy“.

Jednou z institucí, která financovala Regavim, je i regionální rada Mateh Binyamin, která spravuje část území Západního břehu kousek na sever od Jeruzaléma. Ta Regavimu dala v letech 2014 až 2015 takřka 250 tisíc dolarů. Přispívají jí však také izraelští osadníci.

Briggs přitom obojí popřel, následně však uvedl, že občas místní úřady organizaci platí za „služby a právní pomoc“. Kampaň na podporu Brexitu podle něj byla financovaná pouze od soukromých dárců z Izraele i ze zahraničí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…