Já jsem ušetřil, kolegové ve vládě nedovedou plánovat, rozjel se Babiš. A zamíchal do toho i Pakt Sobotka- Kalousek

22.05.2017 22:49

Rozpočet na příští rok získává stále jasnější obrysy. Navzdory solidnímu ekonomickému růstu je to opět rozpočet schodkový, výdaje převyšují příjmy o desítky miliard korun, přesněji řečeno 50 miliard korun. Proč máme zase vyšší výdaje než příjmy? V pondělních Událostech, komentářích na toto téma promluvili končící ministr financí Andrej Babiš (ANO) a komunista Jiří Dolejš.

Já jsem ušetřil, kolegové ve vládě nedovedou plánovat, rozjel se Babiš. A zamíchal do toho i Pakt Sobotka- Kalousek
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš (ANO) zřejmě na poslední tiskové konferenci v roli ministra prohlásil, že se zvýší důchody, že se státním zaměstnancům zvýší platy a naroste také nemocenská. Dolejš k tomu přičinil poznámku. „Končící pan ministr spěchal, aby volební dárky prezentoval on, a ne jeho konkurenti,“ rýpl si. 

„Pokud bych to nepředložil vládě do 31. května, tak bych porušil zákon. Já jsem měl ještě za úkol získat peníze i na tento rok, a to se mi podařilo. Já jsem ušetřil, a proto můžeme zvyšovat platy policistům hasičům a podobně,“ odpověděl okamžitě Babiš. „Důchody u nás jsou stále nízké a platy jsou u nás také nízké. Dnes je nejlepší si říct o vyšší platy, protože máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě,“ vyzval zaměstnance šéf hnutí ANO.

Dolejš si ovšem znovu rýpl. „V konjunktuře je tato ekonomika již pátým rokem, a tak se nabízí otázka, proč už nešlo navyšovat platy a důchody už loni. To má tuto jednoduchou logiku,“ konstatoval. Babiš byl podle Dolejše příliš opatrným a spořivým ministrem, čímž se blíží spíš pravicovým politikům. Některé úspory byly podle Dolejše ku škodě této zemi.

Babiš se bránil, že nedělá vědci skokově, ale postupně a vytrvale. „My jsme kontinuálně navyšovali důvody o 1 350 korun. Na ty platy, ty se navýšily, řekl bych, o 30 procent. Pokud některé pracovničky v sociálních službách berou 12 tisíc čistého, tak to je skandál!“ rozčiloval se. Český stát si podle jeho názoru může dovolit zvyšovat platy, protože tu konečně funguje daňová kontrola, EET a další nástroje, díky kterým se podle Babiše daří vybírat lepší daně. 

Na své kolegy ve vládě se obořil, že si pořád ve svých resortech nechávají „vatu“ a nevyužívají miliardy korun. Nemluvě o tom, že jeho kolegové nejsou schopní plánovat tak dobře, aby vyčerpali maximální množství evropských peněz.

Dolejš doplnil, že volby v říjnu jsou poměrně nešťastné, protože může dojít k tomu, že vláda do 30. září předloží rozpočet, ale pokud tento rozpočet nestihne schválit ještě stará vláda, zákon spadne pod stůl a teprve po volbách bude už nová sněmovna rozhodovat o tom, jaký tedy bude náš rozpočet. Složení budoucí sněmovny však může být dost odlišné od dnešního, což může být problém.

Babiš to přičetl na vrub Sobotkovi. „Premiér permanentně porušuje koaliční smlouvu, premiér podal demisi, premiér navrhl mé odvolání v rozporu s koaliční smlouvu, ale my jsme nikdy nechtěli položit vládu a chtěli jsme nějak dovládnout,“ vypálil na Sobotku Babiš. 

A pak znovu došlo na Kalouska. „My dnes máme mocenský pakt Kalousek – Sobotka, protože všichni spolupracují proti našemu hnutí, takže my nemáme moc s kým rozpočet prosazovat. Já doufám, že rozpočet prosadíme v rámci koalice,“ konstatoval Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…