Já se musím smát, jaký jste vytvořili paskvil, kroutil hlavou Faltýnek. Topkař proti němu řádil kvůli Babišovu střetu zájmů

23.11.2016 23:16

Jaroslav Faltýnek z Babišova hnutí ANO a Martin Plíšek z TOP 09 Miroslava Kalouska svedli ve středečních Událostech, komentářích České televize tvrdý slovní souboj o zákon o střetu zájmů, jemuž se také říká Lex Babiš. Jaroslav Faltýnek konstatoval, že mu nezbývá, než se smát, když se dnes řeší Andrej Babiš, ale střet zájmů exministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nikoho netrápil.

Já se musím smát, jaký jste vytvořili paskvil, kroutil hlavou Faltýnek. Topkař proti němu řádil kvůli Babišovu střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

V zákonu o střetu zájmů našli parlamentní právníci sporný paragraf, jenž významně rozšiřuje skupinu politiků, kteří nesmějí vlastnit média. Pokud zákon nabude účinnosti v současné podobě, dojde k tomu, že ani krajský zastupitel, který se kromě své politické práce vášnivě věnuje např. včelařství, nebude smět vlastnit časopis Náš včelař, ačkoli tento časopis nebude mít nic společného s politikou.

Martin Plíšek se v úvodu podivoval nad tím, že si tohoto aspektu nevšiml nikdo už během druhého čtení, které trvalo devět měsíců, a nenavrhl příslušnou změnu. Tuto možnost po celých devět měsíců ostatně mělo i hnutí ANO. Babišovým poslancům se ale asi nechtělo „makat“. „Hnutí ANO má teď plno řečí, analýz a kritik, ale hnutí ANO mělo devět měsíců k tomu, aby předložilo vlastní návrhy. Vy jste to odflákli, vy jste prostě nemakali, i když to máte jako předvolební heslo,“ rozohnil se ve vysílání Plíšek.

Faltýnek se mu na oplátku nejednou vysmál. „Já se tomu jenom směju. Je vidět, že právníci jako pan Chvojka, budoucí ministr pro čistotu legislativy, a pan Plíšek, bývalý náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu ministerstva zdravotnictví, vytvořili paskvil,“ rýpl si první místopředseda hnutí ANO.

„Abych ukázal na tu absurditu toho zákona, protože jde o zákon, který je raritou v rámci Evropy, možná i v rámci celého světa, který nemá v Evropě a možná ani ve světě obdobu, tak bych položil řečnickou otázku: jaký je rozdíl mezi ministrem a hejtmanem,“ ptal se Faltýnek. „My s tím zákonem nesouhlasíme, protože to je zákon o jednom člověku, proto my s ním nesouhlasíme,“ bránil se zákonu dál.

Ocenil předsedu ODS Petra Fialu, který řekl, že zákon o střetu zájmů je zákonem o jednom člověku.

Plíšek obratem připomněl, že se celé měsíce vedla debata o tom, zda a jak se budou omezovat dotace pro firmy, které patří ministrům, a hnutí ANO mlčelo.

„To není pravda, my jsme od počátku řekli, že s tímto zákonem nesouhlasíme, ale vznikla krásná koalice ČSSD, TOP 09 a dalších tradičních stran proti hnutí ANO a Andreji Babišovi, oni prostě chtějí dostat Andreje Babiše z politiky, protože on se jim tam nehodí... Vy a kolega Chvojka ve vzácné shodě jste tam do toho naroubovali, aby úspěšní lidé nemohli jít do politiky. Vy těm lidem říkáte, chceš jít do politiky, tak se zbav své firmy, převeď ji na manželku,“ pokračoval v kanonádě Faltýnek.

Plíšek se moderátora zeptal, jestli se také někdy dostane ke slovu, a dostalo se mu ujištění, že ano, aby se zatím nevzdával. Faltýnek si do něj znovu rýpl, když mu poradil, aby seděl a poslouchal, protože se alespoň něco nového dozví. V tu chvíli už to ale Plíšek nevydržel a skočil Faltýnkovi do řeči. „Já se od vás bohužel nic nového nedozvím, ale doplním k tomu jednu věc, že po zkušenostech s lidmi, jako jsou Silvio Berlusconi a jiní oligarchové, přijali v řadě zemí přísnější pravidla pro podnikatele v politice. Platí v Rakousku, Chorvatsku i jinde.“ Místopředseda hnutí ANO okamžitě doplnil, že kupříkladu ve Velké Británii žádný takovýto zákon neplatí.

„Když seděl ve vládě pan Schwarzenberg a pobíral řadu dotací, tak to nikdo neřešil,“ rozčiloval se ve studiu místopředseda ANO. K tomu se ovšem sluší dodat, že Karel Schwarzenberg převedl své podnikání na syna.

Faltýnek v debatě také připomínal, že Plíšek je bývalým členem KDU-ČSL, ale Plíšek Faltýnkovi okamžitě oponoval, že byl dlouhá léta členem sociální demokracie a podílel se na politice této strany řadu let.

Nakonec Faltýnek Plíškovi vytkl, že se zákon o střetu zájmů bude vztahovat i na dnešní ministry, což se mu zdá nefér. A pokud někdo poukazuje na souběh politické a mediální moci, tak Karel Schwarzenberg spoluvlastnil týdeník Respekt. Podle Plíška se to ale nedá srovnávat s tím, kolik médií dnes vlastní Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…