Jednání vlády byla vždycky hodinová šaráda, jak všici kradnů. Odcházející ministr Němeček poskytl unikátní svědectví o fungování Andreje Babiše

23.11.2016 21:05

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček za pár dní ve vládě skončí. Možná proto poskytl serveru týdeníku Reflex výhled do dění v kabinetu. Je to opravdu zajímavý pohled, který vykresluje Andreje Babiše jako muže, který se nezdráhal na jednáních z plných plic řvát na své kolegy ve vládě. Němeček přidal také popis situace, v níž se miliardář Andrej Babiš snažil získat kontrolu nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Jednání vlády byla vždycky hodinová šaráda, jak všici kradnů. Odcházející ministr Němeček poskytl unikátní svědectví o fungování Andreje Babiše
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„Jakákoli řeč, kterou jsem s Babišem vedl, končila slovy: z čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) musí odejít ředitel Kabátek... Babišovým hlavním a prvním cílem je ovládnout VZP. To by mě zpočátku nenapadlo,“ přiznal Němeček hned na úvod rozhovoru. Zájem Andreje Babiše o zdravotnictví a o chod VZP se postupem času zvyšoval, jak jeho fond skupoval další zdravotnická zařízení. Ministru financí se dokonce podařilo dostat pár svých lidí do správní rady VZP, ale nepomohlo mu to. Ostatní členové nominovaní za ČSSD, za komunisty, za ODS i za TOP 09 totiž dál pracovali v zájmu pojišťovny a pacientů. „Hlavní podíl na tom má předseda správní rady a vysočinský hejtman Běhounek. Je to člověk, který se nebojí,“ ocenil Němeček kolegu lékaře.

Babiše prý nemusejí k ovládnutí VZP motivovat jen zájmy jeho fondu působícího ve zdravotnictví. Současný šéf státní kasy má zájem ovládat rozpočty veřejných institucí. O totéž mu jde i ve zdravotnictví, a pokud se mu nedaří dosáhnout svého, z principu všechno odmítal. Týká se to i zavádění systému DRG, který by měl nově definovat platby nemocnicím za jednotlivé zdravotnické úkony.

„Je to obrovská práce. V Německu to stočlenný úřad dělal pět let a pak to pět let zaváděli. Byl jsem proto hrozně rád, když se mi podařilo zlanařit docenta Duška, jenž má za sebou skvělé výsledky v rámci Národního onkologického registru. Jednou přišel na vládu představit, jak to funguje. Nato vystoupil Babiš a řekl: A na čo potřebujete tamto? Dajtě mi ceruzku a já vám to za dva mesiace spočítam. Musím říct, že i docent Dušek z toho byl v naprostém šoku, protože něco podobného nezažil,“ přidal konkrétní příklad končící ministr.

Kdyby měl shrnout, jak se mu s Babišem na vládě jednalo, odkázal diváky na nejedno mediální vystoupení Andreje Babiše. „Podobně jako v médiích. Vždycky nastala hodinová šaráda, ‚jak tam všeci kradnú, nerobia ty centrálné nákupy‘, prostě nekonzistentní směska proslovů. Když chtělo zdravotnictví po něm peníze na cokoli, byl to problém,“ posteskl si Němeček. K jiným ministrům se ale Babiš takhle drsně nechoval.

Celý rouzhovor naleznete zde

„Popíšu vám typický způsob Babišova myšlení. Jednou říkal: Zjistil jsem, že pan ministr Němeček úhradovou vyhláškou rozděluje 260 miliard korun, které jdou úplně mimo nás. To říkal opakovaně na vládě. Myslel tím prostě mimo něj. Zdravotní úhrady jsou mimorozpočtová věc a on na ni nedosáhne. Není to položka, kterou by mohl ovlivňovat a řídit z pozice ministra financí. Jinak veškeré peníze do všech resortů jdou přes něj. To je podle něj základní problém, že veřejné zdravotní pojištění nejde přes státní rozpočet,“ doplnil k tématu Němeček.

Babišovi jde prý prostě o to, aby měl kontrolu nad úplně všemi státními penězi a mohl stát řídit jako firmu. Proto tak moc Babiš touží po kontrole VZP.

Babiš zkrátka podle odcházejícího ministra nerozlišuje práci pro stát od práce podnikatele a v podstatě si z České republiky dělá další divizi Agrofertu. Pokud se mu to podaří, pak bude jako velký šéf stát úplně nade všemi lidmi a bude čekat, že se k němu budou chovat s patřičnou úctou. Možná mu jako sicilskému šéfovi mafiánské rodiny budou ponížení občané této země líbat prsten.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …