Jak je toto možné? Čeští politici se zlobí na Angelu Merkelovou kvůli její návštěvě

16.08.2016 9:42

Německá kancléřka Angela Merkelová se při návštěvě v Praze nechce bavit o migrační krizi. Místo toho zavítá mezi vědce. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Jak je toto možné? Čeští politici se zlobí na Angelu Merkelovou kvůli její návštěvě
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Merkelová zavítá do Česka 25. srpna. Kromě schůzky s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), na jehož pozvání přijela, zavítá také do unikátního vědeckého pracoviště v pražských Dejvicích. To se totiž dokončuje ve spolupráci s německými odborníky. 

Hlavním tématem návštěvy tak rozhodně není migrační krize. Sobotka chce totiž před blížícími se krajskými volbami od tohoto tématu odvést pozornost. Vztahy s Německem chce kancléřce podle serveru Aktuálně.cz ukázat v mnohem rozmanitější podobě. „Hlavním důvodem, proč kancléřka přijíždí, nejsou uprchlíci. Existuje přece spousta jiných témat, která nás s Německem spojují,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Premiér tak podle Prouzy bude s kancléřkou mimo jiné mluvit například o spolupráci obou zemí v dopravě i ve vědě a výzkumu. Nebude však chybět ani rozhovor o budoucnosti EU.

Ředitel Výzkumného a výukového centra CIIRC Vladimír Mařík prozatím návštěvu potvrdit nechce. „Pokud by k nám paní kancléřka přišla, bylo by to velmi významné pro reputaci ČVUT,“ řekl. Unikátní vědecké pracoviště za 1,3 miliardy je totiž součástí právě Českého vysokého učení technického.

Původní text ZDE.

K původně uvažovanému vystoupení před studenty na Univerzitě Karlově nakonec nedojde. Důvodem je prý nedostatek času Merkelové. Návštěva potrvá pouhých pět hodin. „Druhým důvodem je to, že dnes není vhodná doba na nějakou akademickou debatu,“ řekl zdroj, který je obeznámen s přípravami státní návštěvy.

Takovýto program návštěvy se však nelíbí opozičním politikům. Například šéf ODS Petr Fiala uvedl, že Česko má dát najevo své názory k migrační krizi i k budoucnosti Evropské unie. „Návštěvu je třeba využít pro prosazení zájmů České republiky, a ne pro volební kampaň ČSSD,“ řekl Fiala. Z očí do očí však těžko Merkelové svůj názor řekne, pozvánku na setkání zatím neobdržel ani vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš. 

„Pravděpodobně se s ní nesetkám. Ale kdybych se s ní viděl, řekl bych jí, že nesouhlasím s její migrační politikou, která se jí totálně vymkla z rukou a ohrozila tím bezpečnost svých lidí i celé EU,“ řekl k tomu Babiš, který nyní volá i po uzavření schengenských hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…