Jak nacisti, seklo Rakousko Turky. A ti se brání

19.02.2019 9:45

Rakouská vláda Sebastiana Kurze se rozhodla zakročit proti politickému islámu. Na seznam zakázaných symbolů zařadila znak tzv. Šedých vlků, což je hnutí spojené s tureckou nacionalistickou stranou MHP. Jejich symbol vlčí hlavy postavilo Rakousko na roveň nacistickým symbolů. Turecko se kvůli tomu velice hněvá a hrozí Vídni odvetou. Informuje o tom server Info.cz.

Jak nacisti, seklo Rakousko Turky. A ti se brání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Nacionálně činná strana (MHP) je v dnešním Turecku třetí nejsilnější politickou silou. Jde o krajně pravicové sekulární politické uskupení. S touto stranou  je spojeno hnutí Šedých vlků a právě to považují v Rakousku za nebezpečné. Vláda Sebastiana Kurze proto postavila symbol hnutí – stylizovanou vlčí hlavu – mimo zákon. Tento znak postavila naroveň nacistickému hákovému kříži. A turecká strana se okamžitě ohradila.

„Fakt, že přes naše varování je symbol Šedých vlků, tedy legální politické síly v naší zemi, na stejném seznamu jako Strana kurdských pracujících, tedy krvavá teroristická organizace, považujeme za skandální,“ zaznělo z tureckého ministerstva zahraničí.

V řadě západních zemí je však hnutí Šedí vlci považováno za krajně pravicovou až fašistickou organizaci, která se v 70. letech minulého století nezdráhala páchat politicky motivované atentáty.

Vláda Sebastiana Kurze však nezůstala jen u zákazu zobrazování symbolu Šedých vlků. Ve stejném seznamu se objevily i symboly Muslimského bratrstva nebo ozbrojené složky hnutí Hizballáh. A turecká nespokojenost nechává vídeňskou vládu chladnou.

„Postoj Turecka je nám známý, v tuto chvíli se k němu ale nechceme vyjadřovat,“ řekl v pátek pro agenturu APA mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Peter Guschelbauer.

Za používání zakázaných symbolů hrozí v Rakousku pokuta 4 tisíce eur, ale je otázka, zda ji skutečně bude možné vymáhat. Hrozí, že soudy budou lidem jen obtížně dokazovat, že sáhli k symbolu Šedých vlků, a ne jen k nějakému nevinnému gestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…