Jak zvládne Německo půjčky Španělsku? ptá se Bárta

21.07.2012 18:57

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta se zamýšlí nad tím, že tento týden svolala německá kancléřka Angela Merkelová mimořádné hlasování o půjčce španělským bankám. Těm ale chybí 184 miliard euro a není jisté, zda to vůbec pomůže Španělsku samotnému.

Jak zvládne Německo půjčky Španělsku? ptá se Bárta
Foto: tan
Popisek: Vít Bárta v nedělní Partii na Primě

„Pomoc nemá být směřována španělské vládě, ale přímo španělským bankám, které se ještě stále nevzpamatovaly z hypotéční krize. Podle odhadů jim chybí přes 184 mld. euro,“ shrnuje Bárta.

Poskytnutí půjčky bankám nebude mít podle Bárty žádný dopad na dluh samotného Španělska. Bude pro něj sice jednodušší půjčit si další peníze, jenže nové dluhy nemusí unést.

„Ve své podstatě jde o jedinečnou půjčku. Španělsku nebude moci nikdo mluvit do rozpočtu. V tomto směru muselo Německo udělat velký ústupek. Tento krok mohla kancléřka prosadit jen díky své vysoké podpoře. Podporuje ji okolo 2/3 občanů. Je to hlavně díky solidnímu hospodářskému růstu. Jak ale německá politika bude fungovat ve světle horšího hospodářského vývoje, který ji predikuje MMF, je ve hvězdách,“ konstatuje Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…