Janek Kroupa v Rozhlase „vyfasoval“ pokutu za mizernou práci. Štípněte se, ať jste při smyslech, než si přečtete její výši

26.09.2019 16:32

Na posledním jednání Rady Českého rozhlasu, které se konalo ve středu 25. září, se Tomáš Kňourek vrátil ke kauze ohledně investigativního novináře Janka Kroupy. Ten informoval o tom, že Agrofert neoprávněně hospodaří na 1700 hektarech půdy s neujasněnou majetkovou strukturou a ještě na ni pobírá dotace. Jeho články byly nakonec Radou pro rozhlasové a televizní vysílání posouzeny jako neobjektivní, čímž Český rozhlas porušil zákon. Tomáše Kňourka zajímalo, zda byly pro Kroupu vyvozeny nějaké důsledky. Hovořilo se i o jeho novém investigativním pořadu na TV Nova.

Janek Kroupa v Rozhlase „vyfasoval“ pokutu za mizernou práci. Štípněte se, ať jste při smyslech, než si přečtete její výši
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Novinář Kroupa má zálibu v koních

„Já bych se vrátil na začátek září, kdy se konalo jednání volebního výboru, kde se někteří poslanci vrátili ke kauze, a to byla série reportáží o hospodaření Agrofertu na pozemcích jiných vlastníků,“ řekl na schůzi Tomáš Kňourek, který upozornil na to, že poslance zajímalo a ptali se, jak vlastně tato celá kauza dopadla, jak ji rozhlas řešil a zda z ní plynuly nějaké sankce právě pro Janka Kroupu. 
 
Podle našich informací se při jednání volebního výboru na Kroupu dotazoval poslanec ANO Martin Kolovratník. „Poslanci chtěli vědět, zdali tato sankce dopadla i na toho, kdo to způsobil, což byl pan známý investigativní novinář Kroupa. Protože nás volí Poslanecká sněmovna a my se jí zodpovídáme, tak oni mají nárok vědět, jak to vlastně funguje. Chtěl bych se zeptat, zda někdo z přítomných neví, jak byl on postižen. Jestli mu byly třeba kráceny nebo sebrány odměny, nebo jestli půl hodiny klečel v rohu na hrachu,“ dotazoval se Kňourek.
 
 
Slova se ujal generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Přiznám se, že bych potřeboval přítomnost ředitele zpravodajství, v jehož kompetenci je kolega Kroupa a celá investigativní žurnalistika. Tady padlo to, že já jsem sankciován byl, kolega Pokorný měl mnou krácené odměny, a jak to dopadlo směrem k panu kolegovi Kroupovi, teď tady nechci zbytečně fabulovat. Mám za to, že tam žádná sankce nebyla, ale poprosím o čas, než se vrátí ředitel zpravodajství z dovolené, abych se ho na to zeptal,“ řekl Zavoral. 
 

Anketa

Pokud byste mohli zaslat televizní koncesionářský poplatek dle svého uvážení, kdo by ho dostal?

1%
14%
67%
hlasovalo: 25579 lidí
 
René Zavoral následně Radě přislíbil, že písemné stanovisko dodá do 15. října. 
 
„Zažil jsem, že když v minulosti redaktor či editor pochybil, byl určitým způsobem penalizován. Tady se tak zřejmě nestalo, ale počkejme si na odpověď vedení rozhlasu. Nicméně pokud se to potvrdí, mohu se domnívat, že v rozhlase pracují i vyvolení zaměstnanci mimo organizační řád, mající více práv než povinností. Kromě toho je vlastně fascinující, že klasická novinářská chyba či spíš šlendrián má standardně podléhat korekci redakčního systému a nemá se na stůl generálního ředitele nebo rozhlasové rady vůbec dostat. To také o něčem svědčí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Kňourek. 
 
Další dotaz se opět týkal Janka Kroupy. „Jde o to, že jsem si všiml, že tento investigativní novinář, který, jak jsem si přečetl, má 120 tisíc plat, což je skoro na úrovni generálního ředitele, začal dělat pořad na TV Nova. Dělá pro konkurenční médium a mně to přijde trochu zvláštní. Já mu peníze samozřejmě nezávidím, ale domnívám se, že pokud někdo má takhle nadstandardní příjem v Českém rozhlase, tak si rozhlas vlastně kupuje jeho exkluzivitu, že pracuje pouze pro Český rozhlas. Chci se zeptat, jak to vlastně funguje, kdo povoluje redaktorům, že mohou pracovat i pro jiná média. Jak proces schvalování vypadá, a ptám se i na, kdo konkrétně umožnil panu Kroupovi pracovat pro TV Nova a zda to vedení rozhlasu nevadí,“ tázal se Tomáš Kňourek.
 
 
Svůj názor na toto téma řekl i Vítězslav Jandák. „To jsou otázky, které dostáváme i z parlamentu, ale tady nejde o to, že pan Kroupa pracuje někde jinde. Určitě by takový rozruch nevznikl, kdyby pracoval pro veřejnoprávní televizi. Tam by to nenarazilo, protože to jsou partnerské firmy. Ale že pracuje pro jaksi, ať se na mě nezlobí, trochu bulvární Novu, tak v tom je to překvapení a to, co vzbudilo pozornost,“ řekl radní Jandák.
 
Ani na tuto otázku Tomáš Kňourek odpověď nedostal. Generální ředitel René Zavoral opět poprosil o termín 15. října. Uvedl ale, že podle jeho názoru mu práci pro jiné médium musel schválit ředitel zpravodajství Pokorný. 
 
René Zavoral na závěr přiznal, že z působení Janka Kroupy na TV Nova není vůbec nadšený.  
 
„Mě spíše fascinuje, jak ta dvě jistě velmi náročná a vyčerpávající zaměstnání lze vůbec časově stíhat a vyrobit kvalitní produkt pro oba. Ptám se také, když si Český rozhlas nadstandardně platí pana Kroupu jako exkluzivního ‚investigativce‘, jakou má jistotu, že zjištěné informace ‚neprodá‘ právě TV Nova?“ dodal pro naši redakci radní Kňourek.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…