Janukovyč už do Česka nepřijede

03.03.2014 13:02

Sesazený ukrajinský prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč do Česka nakonec nepřijede. Český prezident Zeman totiž adresoval pozvánku nejvyššímu představiteli Ukrajiny. Serveru iHNed.cz to potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Úřadující hlavou státu a předsedou parlamentu je nyní Oleksandr Turčynov.

Janukovyč už do Česka nepřijede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku

Plánovanou návštěvu sesazeného prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče odsuzovaly stovky lidí. Nyní už nemusí psát petice, protože návštěva se neuskuteční.

Říjnová pozvánka prezidenta Miloše Zemana totiž nebyla adresována přímo Janukovyčovi. Byla určena nejvyššímu představiteli státu. „To znamená, že na dubnový summit Východního partnerství je zván nejvyšší představitel Ukrajiny, nikoliv přímo Viktor Janukovyč," řekl serveru iHNed.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Kdo nakonec na summit do Prahy přijede, záleží na ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi. Hrad se bude řídit tím, koho bude šéf diplomacie považovat za legitimního představitele Ukrajiny. Podle mluvčího Ovčáčka je to nyní Oleksandr Turčynov. „V tuto chvíli je nejvyšším představitelem Ukrajiny pan Turčynov, který je předsedou parlamentu a byl zvolen úřadujícím prezidentem," tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…