Je to tady! Padají návrhy na státní vyznamenání za akci proti střelci. Jediné jméno

23.12.2023 18:55 | Monitoring

Při čtvrteční tragické události na Filozofické fakultě UK v Praze novinář, kameraman Jiří Forman zachránil život mnoha lidem tím, že svými pokřiky upoutal pozornost střelce, který přišel vraždit, na sebe a přispěl tím k jeho zneškodnění. Na sociálních sítích po zveřejnění videa s jeho činem jsou výzvy udělit mu státní vyznamenání.

Je to tady! Padají návrhy na státní vyznamenání za akci proti střelci. Jediné jméno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelba na Filozofické fakultě UK si vyžádala nejméně 15 obětí. Podlý útočník je po smrti také

Čtyřiadvacetiletý David K. z pražské Filozofické fakulty střílel z ochozu budovy do lidí dole na náměstí. Novinář a kameraman Jiří Forman, který stál s policistou v civilu u Rudolfina, se ale střelci postavil, upoutal jeho pozornost a po několika minutách vedla spolupráce zmíněné dvojice k pachatelovu zneškodnění.

Videozáznam ukazuje, jak se novinář Forman pro záchranu studentů neváhal vystavit přímé konfrontaci s vrahem a ocitl se v přímém ohrožení života. „Hej, ty zmrde, tady jsem. Střílej sem, sem pojď!“ volal Forman odvážně na střelce, který se obrátil a začal pálit na něj i další policisty. Pak se dál snažil upoutat střelcovu pozornost. Jeden z mužů, stojících za zdí, se kameramana ptá, co to dělá. „No aby nestřílel po těch lidech, kurva, co asi dělám!“ vykřikl nazpět.

Tento hrdinský čin, který zachránil mnoho dalších nevinných životů, oceňují na internetu stovky lidí. Formanovi by měl podle nich prezident republiky udělit státní vyznamenání.

„Muži na záznamu navrhuji udělit medaili za hrdinství, pane prezidente,“ navrhl vojenský publicista Jiří Vojáček na sociální síti X prezidentovi vyznamenat novináře, který na sebe lákal vraha.

„Viděl jsem video, na kterým zřejmě policista řve ze země na útočníka na střeše a odklání tím jeho střelbu na sebe místo toho, aby střílel na lidi kolem fakulty. Chci ho vidět 28. října na Pražském hradě,“ píše další uživatel sociální sítě X.

„Nebudu první, kdo to dnes napíše, a určitě ani poslední. Novinář Jiří Forman je neuvěřitelnej frajer a zasloužil by státní vyznamenání,“ napsal politolog Jaroslav Bílek.

Masový vrah na Filozofické fakultě UK v Praze zabil ve čtvrtek 14 lidí a 25 jich zranil. Vraždil zřejmě i v Klánovicích, policie našla zbraň, kterou zastřelil muže a dvouměsíční miminko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…