Jedni tu pracují, druzí bohatnou. A je to čím dál horší, varoval Zeman. A takto se pak vypořádal s mužem, mávajícím trenýrkami...

22.09.2015 18:21

Davy lidí vítaly bouřlivým potleskem prezidenta Miloše Zemana ve Frýdku-Místku. Lidé se na setkání s hlavou státu ptali také na jeho vztah k Michailu Gorbačovovi a děkovali Zemanovi za to, že navštívil Rusko při příležitosti oslav konce války. Odpůrci, který přišel na náměstí s červenými trenýrkami na hůlce, prezident sdělil: „Rád bych tam zcela na okraji pozdravil jednoho člověka, který ukazuje své krásné červené spodní prádlo. Je vidět, že chodí naostro.“

Jedni tu pracují, druzí bohatnou. A je to čím dál horší, varoval Zeman. A takto se pak vypořádal s mužem, mávajícím trenýrkami...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany ve Frýdku - Místku

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

Náměstí Svobody zaplnily stovky lidí. Hned v úvodu setkání s občany ve Frýdku-Místku se prezident republiky vypořádal s odpůrci. „Rád bych tam zcela na okraji pozdravil jednoho člověka, který ukazuje své krásné červené spodní prádlo. Je vidět, že chodí na ostro,“ řekl Zeman a ozval se bouřlivý potlesk. „Chtěl bych pozdravit všechny normální lidi. Nemám rád slovo obyčejní lidé. Ve skutečnosti každý z nás je něčím neobyčejný,“ upozornil prezident. Pochválil pak město za MHD zdarma, hovořil o výši důchodů i o volných pracovních místech. Prezident uvedl i to, že v prosperujících firmách by se měla část zisků promítnout také do platů zaměstnanců.

„Žijeme v zemi, kde se neustále rozšiřuje mezera mezi těmi, kteří bohatnou ne vždy poctivým způsobem, a těmi, jež sice pracují, ale jejich životní úroveň neroste. Měli bychom se společně snažit to změnit, aby zaměstnanci měli vyšší podíl na zisku a aby se podíleli jako spolutvůrci úspěchů firem na výsledku jejich práce,“ popsal Zeman.

Z publika: Kajínek nikoho nezabil. Viděla jsem to v televizi

V jednom z prvních dotazů se paní z publika věnovala případu Jiřího Kajínka: „Vážený pane prezidente. Pan Kajínek nikoho nezabil, viděla jsem to v televizi, četla jsem knihu Můj život za mřížemi. Z toho je jasně vidět, že nikdy nikoho nezabil a nikdy nikomu fyzicky neublížil, pokud se nemusel bránit.“ „Vyžádal jsem si trestní spis pana Kajínka. Ten spis má tři stránky,“  reagoval Zeman a dodal: „Není pravda, že nikoho nezranil, lámal lidem ruce při nejrůznějších loupežích. Máte pravdu v tom, že otázka spáchání dvojnásobné vraždy je přinejmenším sporná,“ konstatoval prezident s tím, že navrhoval řešení, a to obnovené řízení přesunout k jinému soudu. Uvedl i to, že chápe argumenty obou stran, ovšem zároveň ujistil, že milost Kajínkovi nedá. „Řekl jsem, že budu dávat milosti pouze lidem, kteří jsou v těžké zdravotní situaci a nedopustili se závažných trestných činů,“ doplnil.

Miloš Zeman s diváky na náměstí ve Frýdku- Místku

Pane prezidente, a co Gorbačov? „Já si s Michailem Gorbačovem dokonce tykám.“

Další z místních obyvatel se zajímal o autora perestrojky. „Vy se rád stýkáte s různými vrcholnými politiky a nějak jste opomenul toho nejdůležitějšího, který nám dal svobodu. Důsledkem jeho činnosti je to, že nám tady všichni závidí a hrnou se nám do Evropy. Až mu bude zvonit hrana, všichni budete ubrekovat nad jeho hrobem a zdůrazňovat jeho přínos. Dnes jako by se nad ním zavřela voda,“ vytýkal jeden z místních občanů. „No je to Gorbačov,“ dodal. „Vážený pane, zase nedostatek informací. Já si s Michailem Gorbačovem dokonce tykám. Pravidelně se setkáváme, nedávno jsem byl za ním na konferenci v Mnichově, kterou organizoval jeho fond. Mně těžko můžete vyčítat, že ho zanedbávám, a když jsem v různých anketách odpovídal na otázku: ‚Kdo má největší podíl na tom, že žijeme ve svobodě?‘ Vždy jsem odpověděl, že to byl Michail Sergejevič Gorbačov, protože nebýt jeho, tak by nás zase rozjezdily tanky,“ vysvětlil prezident.

Z publika zazněly poděkování a dotazy na lidská práva

Další dáma, která se přihlásila o mikrofon, vyjádřila poděkování prezidentovi za to, že navštívil Rusko při příležitosti oslav 70. výročí od konce II. světové války, a vzápětí ho požádala o zpřísnění trestů za týrání zvířat. Další z občanů chtěl vysvětlil, čím prezident Putin porušuje lidská práva.

Zítra bude mít prezident republiky program také v Třinci, kde bude debatovat s občany. Ve čtvrtek navštíví též Vyšní Lhoty, kde před časem otevřeli záchytné středisko pro běžence.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…