Jen choré mozky nechtějí ruské turisty, zní z asociace cestovních kanceláří

13.08.2015 11:58

Jen choré mozky nechtějí ruské turisty, řekl v rozhovoru pro server ZivnostenskeListy.cz místopředseda a mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Jen choré mozky nechtějí ruské turisty, zní z asociace cestovních kanceláří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Turisté v Praze

„Dopad úbytku ruských turistů je plošný. Nejen na cestovní kanceláře, ale i na hotely, restaurace, obchody a další služby. A je velká škoda, že se Česká republika se skutečností, že sem přilétá méně Rusů, smířila,“ zkonstatoval Papež situaci v Česku, kam jen za první čtvrtletí tohoto roku přiletělo o 96 tisíc ruských turistů méně než loni. 

„Dokonce jsem se setkal s oslavnými prohlášeními některých lidí, že je to tak dobře. Podobná prohlášení pokládám za výplod chorých mozků. Turistika nemá nic společného s politikou a naprostá většina turistů k nám nepřilétá šířit nějakou ideologii. Cestují k nám, protože se jim u nás líbí,“ dodal s tím, že hlavní vliv měl samozřejmě klesající rubl. „Jsou ale země, například Turecko a Francie, které se okamžitě snažily oslovit nové skupiny Rusů, aby úbytek nebyl tak patrný. To se u nás bohužel nestalo,“ doplnil.

Původní text ZDE.

Kromě Ruska Papež také zmínil dopad na turismus po teroristickém útoku v Tunisku. „Po útoku teroristy požádala o změnu destinace nebo termínu až polovina z těch, kteří v té chvíli měli zájezd už koupený. Ještě horší je situace u nových prodejů, kde registrujeme až osmdesátiprocentní pokles. Ceny zájezdů do Tuniska proto spadly hluboko pod náklady,“ uvedl Papež s tím, že nejlepším lékařem je v tomto případě čas. „A čas ukazuje, že se nejedná o masovou záležitost, ale spíš o nahodilost. Čas přinesl do médií nová neštěstí, nové útoky, nové hrůzy, které z části překrývají hrůzy z útoku v Súse. Pokud bude v Tunisku klid, prodeje se vrátí do normálu v září až říjnu. Každopádně je nutné, aby tamní vláda přesvědčila svět, že má situaci pod kontrolou,“ dodal. 

A neopomnělo se ani na Řecko. Řecká krize však na dovolené nedolehla, navíc podle Papeže lidé, kteří se rozhodli necestovat do Tuniska, si často volili právě Řecko jako náhradní destinaci. „Řecké hotely jsou plné, letecké linky do Řecka jsou plné. Cestovní kanceláře zatím nemají žádné důvody zájezdy například zlevňovat,“ uvedl s tím, že klienty neodradí ani zdražení sazeb DPH pro tamní ubytovací zařízení v příští sezoně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…