Jestli vyhraje volby Hofer, přestěhuji se raději do Německa, kde vládnou normální lidé, řekl PL vystrašený muslim z Vídně

22.05.2016 21:01

REPORTÁŽ Rasista, populista, xenofob. Tak se ve Vídni většinově hovoří o Norbertu Hoferovi ze Svobodné strany Rakouska, který má v předběžných výsledcích druhého kola rakouských prezidentských voleb mírně navrch. ParlamentníListy.cz přinášejí původní reportáž z jednotné metropole jinak názorově zcela rozštěpené země.

Jestli vyhraje volby Hofer, přestěhuji se raději do Německa, kde vládnou normální lidé, řekl PL vystrašený muslim z Vídně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimské ženy poblíž mešity

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

„Vyhrává Van der Bellen,“ vyřkne host jedné z knajp na vyhlášené vídeňské Mariahilfer Strasse a ostatní pokývají spokojeně hlavou. Předběžné volební výsledky poslouchal ve sluchátkách v iPhonu. Zanedlouho ale je všechno jinak. Na tvářích lidí je znát napětí. Život v hlavním městě Rakouska ale plyne nevzrušeně dál. V centru se tlačí turisté, u Dunaje se sluní výletníci a piknikují rodiny. Neděle je jedním z nejteplejších dnů, ale také doba, kdy si země zvolila nového spolkového prezidenta. Jen se ještě neví, kdo to bude.

Muslimové pro Bellena

„Hofera nechci. Je to populista, rasista a nenávidí muslimy. Na jeho mítinky chodí samí skinheadi a neonacisté. Kdyby vyhrál, bál bych se o rodinu a raději bych se přestěhoval do Německa, kde vládnou normální lidé,“ říká dvaatřicetiletý Hasan. Piknikuje s přáteli nedaleko břehu Dunaje a poblíž Vídeňského islámského centra, které bylo postaveno v letech 1975 až 1979 na zakázku saúdskoarabského krále Fajsala bin Abd al-Azíze. Mešita má dvaatřicet metrů vysoký minaret a slavnostně ji otevřel rakouský prezident Rudolf Kirchschläger. Zrovna se v ní modlí zhruba deset lidí.

„Podporuje Pegidu, což jsou samí nenávistní xenofobové,“ doplní pro ParlamentníListy.cz pětadvacetiletý Bayram. Oba muslimové mají sice kořeny v Turecku, ale i rakouské občanství. Jako Rakušané se však moc necítí, pořád ctí domovinu. Pracují v restauraci a sem do parku si přišli, poté, co odvolili, poklábosit. Volili samozřejmě Alexandra Van der Bellena, který má v metropoli mnohem větší zastání a jasně dává najevo svůj otevřený postoj k uprchlíkům.

Protestující proti TTIP

Před rakouským parlamentem protestuje zhruba dvacet lidí proti smlouvě o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP). Ve stánku, kde popíjejí pivo a pojídají párky, má jeden účastník noviny otevřené na stránce, kde je zrovna citován Van der Bellen. „V těchto volbách jde o směřování země. Jde o výběr mezi otevřeným proevropským Rakouskem, na které můžeme být hrdí, a něčím, co je malé nebo zpátečnické,“ řekl na jednom ze svých shromáždění. Z proevropského kandidáta nemají demonstranti moc velkou radost, ale „protiuprchlického štváče“, jak sami říkají, také nechtějí.

„Volíme menší zlo a tím je Van der Bellen. Sice se bojíme, že bude skákat, jak Unie píská, ale na druhou stranu je to celkem vážený člověk, vysokoškolský profesor,“ vysvětluje Johann, který drží v ruce transparent proti TTIP. Všechny Vídeňáky totiž straší fakt, že by se Hofer mohl stát prvním zástupcem krajní pravice, který byl demokraticky zvolen v západní Evropě po druhé světové válce.

Fischer byl zlatý chlap

Kolem Hofburgu, od roku 1945 sídla prezidenta Rakouské republiky, se tlačí davy turistů. Jsou na něj ze všech stran namířeny televizní kamery. „Přál bych jim normálního prezidenta, někoho podobného jako je ten dosavadní a ne nějakého radikála. Už vítězství Hofera v prvním kole bylo pro Rakušany obrovskou ostudou a jestli vyhraje i teď, tak by s ním mohla začít politická přestavba Evropy. Z toho mám dost strach,“ podotýká francouzský turista Francois.

Před prezidentským palácem nelze nevzpomenout na dosavadního rakouského prezidenta Heinze Fischera. Tento sociální demokrat a profesor politologie má blízko k Miloši Zemanovi a je v Rakousku velmi oblíben. Mezi místními krajany se traduje historka, jak jeden z nich kolem Hofburgu prováděl příbuzné z Brna. Fischer zrovna vycházel ze svého sídla a skupinku pozdravil, přičemž všem podal ruku. Když mu sdělili, odkud jsou, prohlásil: „Čechy mám rád, jste přátelé!“ Brňáci se sice jako Moravané trochu ošívali, ale stejně to pro ně prý byl zážitek na celý život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…