Jihočeská koalice bude svou budoucnost řešit na smírčím řízení

10.04.2017 6:25

Jihočeská koalice, v níž se stupňuje mezistranické napětí, se dnes večer sejde na smírčím řízení kvůli krajským nemocnicím. Hnutí ANO tvrdí, že jejich partner ČSSD porušil koaliční smlouvu, když odmítl otázku nemocnic řešit na čtvrtečním zasedání krajské rady. Sociální demokraté zase oponují tím, že ANO nedodrželo dohodu. Podle ní se koaliční partneři měli fungováním nemocnic zabývat až po auditu společnosti. ANO trvá na personálních změnách ve vedení společnosti Jihočeské nemocnice a snížení odměn pro vedoucí pracovníky.

Jihočeská koalice bude svou budoucnost řešit na smírčím řízení
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Jižním Čechám vládne od loňských podzimních voleb aliance ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012. Svolání smírčího řízení vyvolalo ANO. To kritizuje sociální demokraty kvůli zdravotnictví, které spadá do gesce ČSSD. Opoziční strany před několika dny uvedly, že předseda představenstva krajské organizace Jihočeské nemocnice Martin Bláha ročně pobírá 7,2 milionu korun. Na tento fakt poukazuje i ANO.

Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy chtějí svolat mimořádné zastupitelstvo. Tvrdí, že prostřednictvím platu pro Bláhu kraj vyvádí z nemocnic peníze. Argumentují tím, že Bláha nechá stavět na svém pozemku v Lipně nad Vltavou rekreační dům pro jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu (oba ČSSD). Zimola uvedl, že nijak nepochybil, že část peněz už Bláhovi uhradil a zbytek doplatí po kolaudaci domu.

Opoziční ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy mají 17 mandátů a pro svolání mimořádného zastupitelstva potřebují 19 hlasů. Předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová uvedla, že pokud se na smírčím řízením s ČSSD nedohodnou, hnutí podpoří iniciativu pro svolání mimořádného zastupitelstva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…