Jihočeský kandidát ODS: Pravicová vláda České republice nijak neuškodila

03.10.2013 7:00

Již sedmým rokem působí Zdeněk Herout (ODS) jako starosta Milevska a chce dokázat i na celostátní úrovni, že ODS je stranou slušných a pracovitých lidí. Podle jeho názoru byl také expremiér Nečas jedním z nejslušnějších premiérů poslední doby. Jak ale nahlíží na nově vznikající konkurenci na pravé straně politického spektra? Nejen na to, ale i na otázky týkající se vzniku dlouho očekávané kompostárny ve městě, odpovídal našim stránkám.

Jihočeský kandidát ODS: Pravicová vláda České republice nijak neuškodila
Foto: Archiv ZH
Popisek: Starosta Milevska Zdeněk Herout (ODS)

Občanská demokratická strana prožívá krizi, na regionální úrovni má ale stále silnou základnu. Mnohé tváře se tak rozhodla využít i pro své kandidátky do předčasných voleb, včetně Vás (5. místo krajské kandidátky). Je pro vás umístění na kandidátce výzvou a co je vaší osobní prioritou, se kterou kandidujete?

Nemá smysl dokola opakovat, že ODS není ve výhodné situaci. Krizi prožívá celý demokratický systém v ČR a nedůvěra v politiky je všeobecným trendem. Jsem připraven nasadit veškeré síly k dosažení co nejlepšího výsledku. Moje sedmiletá práce v roli starosty města Milevska mi poskytuje poměrně dobrou základní pozici. Chci dokázat, že ODS je stranou slušných a pracovitých lidí.

Startovací pozice ODS je ale velmi nevýhodná. Myslíte si tak, že je pro voliče dostatečným signálem o změně skutečnost, že lídry kandidátek zůstali převážně členové spjati s minulostí ODS a vládou P. Nečase, která byla průzkumy hodnocena jako nejhorší od roku 1989?

Asi nebudu moc populární, ale osobně se domnívám, že pan premiér byl jedním z nejslušnějších premiérů poslední doby. Nicméně pozice ODS je dána především sedmi lety vlády, a to převážně v době složité celosvětové krize. Já jsem přesvědčen, že v této roli vláda České republice nijak neuškodila.

ODS je demokratická strana, takže sestavení jednotlivých kandidátek je výsledkem demokratických vnitrostranických voleb, a to je jedna z věcí, které o sobě některé rádoby pravicové strany tvrdit nemohou.

Jak velkou konkurencí jsou podle vás pro ODS v tomto volebním období ostatní pravicové strany? TOP 09 přeskočila ODS již o prázdninách, podle posledních průzkumů se to ale podařilo i straně ANO. Proč by ji podle vás nyní měli občané ODS volit? Jakou z programových priorit, kterou u zmíněných stran postrádáte, byste vyzdvihl?

V tuto chvíli je ODS jedinou pravicovou stranou v ČR s dlouhodobou historií a zároveň i s jasným programem do budoucna. Konkurenci pravicových stran vnímám a plně si ji uvědomuji. Směrem „napravo“ jsou programy stran v jádru podobné, jen se některá témata vytratila či vyzdvihla.

Pokud byste se do Parlamentu dostal, ponechal byste si i nadále mandát starosty? A když se ohlédnete zpět, co považujete za své největší úspěchy?

O tom, zda si ponechám mandát starosty, budu rozhodovat podle výsledku voleb. V tuto chvíli jsem starosta města Milevska.

Vy osobně jste od počátku podporoval vstup města do občanského sdružení Toulava. To sdružuje obce, místní akční skupiny, svazky i soukromé podnikatele a jejich cílem je společná propagace oblasti Toulava. Co si od toho slibujete? Jak významnou rolí je na Milevsku cestovní ruch?

Doba „objevení“ Milevska turisty je v tuto chvíli ještě v budoucnu a jsem přesvědčen, že sdružení Toulava bude výrazně nápomocno. Ve sdružení jsem byl aktivní pouze v době formování „území“ a cílů. S myšlenkami sdružení se ztotožňuji a naplňují moji představu o dobrém fungování cestovního ruchu, zapojení podnikatelské sféry a propagaci regionu. Aby se cestovní ruch rozhýbal i u nás, bude třeba zapojit především podnikatele a živnostníky a město bude muset vytvořit podmínky pro „nepřekážení“.

Podařilo se již městu získat dotaci na vznik kompostárny, jež by zpracovávala biologický odpad? A počítáte i se spoluúčastí města? V jaké výši a kdy tak by mohla kompostárna vzniknout?

O dotační titul budeme teprve žádat v listopadu letošního roku. Zatím jsme ve fázi projektu a přípravy k zařazení naší případné finanční spoluúčasti do rozpočtu pro rok 2014, kdy by celá akce měla být realizována. Původní záměr na vznik kompostárny v areálu skládky v Jenišovicích byl změněn kvůli nerealizaci tzv. církevních restitucí a kompostárna bude postavena v areálu ČOV. Celkové náklady předpokládám ve výši cca 6 milionů a naše spoluúčast by tedy byla asi 600 tisíc korun.

Jak již bylo zmíněno, původní záměr na vznik kompostárny byl ale změněn kvůli schválení tzv. církevních restitucí. Jak tak celkově zákon o vyrovnání s církvemi ovlivnil situaci ve městě? Mnozí starostové zákon vítají, jelikož jim tím zmizely problémy se zablokovaným majetkem. Jak jste na tom ale na Milevsku?

Zákon zajisté městu uvolní ruce v majetkových záležitostech i v rozvojových plánech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…